Chmaták zatčen v NDR | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 5. května 2024

Svátek slaví Klaudie, zítra Radoslav

Chmaták zatčen v NDR

Zloděj se chtěl ztratit v tehdejším východním Německu.
Zloděj se chtěl ztratit v tehdejším východním Německu. (ilustrační foto ara)

Troufalý »bytař« (17), který řádil na severu Čech v období od dubna do července 1987, kriminalistům v Ústí nad Labem nadělal hodně vrásek. Nakonec ho dopadla někdejší Lidová policie v sousední Německé demokratické republice a předala ho orgánům SNB.

V řadách severočeských mužů zákona, ale i mezi mnoha občany na severu Čech, vyvolalo jeho zatčení pocit úlevy. Však taky po prchajícím zloději vyhlásila tehdejší Federální kriminální ústředna celostátní pátrání, které se stále nedařilo ukončit zatčením. Jak 11. července informoval deník Rudé právo, k předání pachatele došlo na jednom z hraničních přechodů mezi Československem a NDR. Mladík zřejmě vycítil, že se kolem něj stahují policejní sítě, takže zmizel za hranice do východního Německa. Vyšetřovatelům Veřejné bezpečnosti se podařilo prokázat mladistvému pachateli celou sérii vloupání do rodinných domů, bytů, chat a rekreačních chalup. Napáchal tím škodu, která se celkově vyšplhala přes částku 40 tisíc tehdejších korun. Pro představu čtenářů – průměrný měsíční plat v roce 1987 činil 3026 Kčs. Mladý chmaták skončil před československým soudem a pak v base.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.