Hlinitanový cement byl smrtelná past | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 2. května 2024

Svátek slaví Zikmund, zítra Alexej

Hlinitanový cement byl smrtelná past

K neštěstí došlo v Uherském Hradišti.
K neštěstí došlo v Uherském Hradišti. (ilustrační foto ara)

Osmnáct mrtvých a přes dvacet zraněných si vyžádala tragická událost, k níž došlo 23. listopadu 1984 v Uherském Hradišti. V tamním podniku MESIT se zřítila výrobní hala M1.

Zatímco československá média informovala o neštěstí skoupě a se zpožděním, rakouská televize přinesla hned osudného dne děsivé záběry a řadu detailů. Příčiny neštěstí vyšetřovala kriminální služba bývalé VB v Uherském Hradišti. Vyžádala si znalecké posudky a dobrozdání z oborů stavebnictví a stavebních materiálů. Kriminalisté tak zjistili, že se zhroutily metr silné podpěrné sloupy střechy.

Šetření přineslo překvapující odhalení. Na vině byl tzv. hlinitanový cement, francouzský vynález už z roku 1908, rychleji tvrdnoucí a použitelný za nízkých teplot. Měl i jiné vlastnosti než cement běžný. Jednou z nich byl fakt, že časem se pevnost vytrácela a materiál se rozpadal. Právě hlinitanový cement použili stavbaři v roce 1952 při budování haly M1, aniž mohli tušit, jak nebezpečný dokáže být. V případu proto nebylo koho stíhat.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.