Let s doma vyrobeným rogalem nepřežil | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Let s doma vyrobeným rogalem nepřežil

Rogalo si muž sestavil sám.
Rogalo si muž sestavil sám. (Ilustrační foto ara)

Amatérská pilotáž motorového rogalla se v červenci 1987 stala osudným pro mladého muže (†34). Stroj se zřítil u obce Čestětín v okrese Plzeň-sever, vzdušnou čárou 36 kilometrů od hranic s Německou spolkovou republikou. Nešťastník z Plzně zahynul.

Rogalo řídil bez pilotního průkazu člen Svazarmu, tedy bývalého svazu zaměřeného na spolupráci s tehdejší československou armádou. Okřídlený stroj si postavil tajně se svým společníkem. Podle dobového tisku se muž zřítil z výšky asi čtyřiceti metrů a jeho šance na přežití se rovnaly nule. Lékař mohl už jen konstatovat smrt. Případem se vzápětí začala zabývat Veřejná bezpečnost a také tehdejší Státní letecká inspekce. Vzdálenost necelých čtyřicet kilometrů od hranic tehdejší ČSSR s »kapitalistickou cizinou« naznačuje, že se Plzeňan mohl neúspěšně pokoušet o přelet do západního Německa. Jeho společník, který s pilotem stroj tajně sestavil a uvedl do provozu, byl následně trestně stíhán pro porušení předpisů o civilním letectví.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.