Vyhrožoval bombou nemocnici | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pondělí 6. května 2024

Svátek slaví Radoslav, zítra Stanislav

Vyhrožoval bombou nemocnici

Opilec v hospodě zmlátil družku
Opilec v hospodě zmlátil družku  (Ilustrační foto ara)

Veškerý běžný chod krajské nemocnice v Ústí nad Labem ochromil 9. února 1989 ve 14.22 hodin anonymní telefonát, který bez dalšího suše oznámil: „Zítra krajská nemocnice vyletí!“

Anonymní výhrůžky bombou se objevovaly i za socialismu. Nebyly ale tak časté a braly se vážně. V nemocnici v Ústí musela být toho dne okamžitě uskutečněna velmi rozsáhlá bezpečnostní opatření. Deník Rudé právo uvedl: „Celé okolí nemocnice, ambulantní prostory, ošetřovny i pokoje s pacienty museli prohledat pyrotechnici Veřejné bezpečnosti. Naštěstí se poplach ukázal být planým, žádný nástražně-výbušný systém muži zákona nenašli.“ Severočeská kriminálka potom odvedla kus dobré práce. Dokázala poměrně rychle vypátrat autora nesmyslného anonymního telefonátu. Šlo o Františka B. (42), zaměstnance Dopravního podniku Ústí nad Labem. Když byl zatčen, ke svému skutku se bez vytáček přiznal. Před trestním senátem Okresního soudu v Ústí nad Labem se pak omluvil »všem, kterým způsobil značné problémy«. K tomu dodal, že svého činu lituje. Soud ho poslal na půl roku do vězení. Trest si pachatel neuváženého a hloupého skutku odpykal v první nápravně výchovné skupině.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.