Zahradník ubil milostpaní motyčkou | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Zahradník ubil milostpaní motyčkou

Josef P. vraždil motykou.
Josef P. vraždil motykou.  (Ilustrační foto ara)

Na osm let těžkého kriminálu, každé čtvrtletí zostřeného půstem, poslal soud pražského zahradníka Josefa P. Trest mu ještě »vylepšil« – vždy ve výroční den jeho zločinu byl ničema uvržen do samovazby v tmavé komoře s tvrdou pryčnou.

Josef P. 27. března 1900 ubil na zahradě v Bubenči motyčkou svou zaměstnavatelku paní D. B. To proto, že mu vyčítala častou opilost, v níž mizerně vykonával své povinnosti. Josef P. se hájil tím, že jeho oběť zemřela nešťastnou náhodou. Vypověděl: „Jak jsem okopával klematis, tak mi strčila hlavu pod motyčku a já ji klep.“
Jeho obhajobu ovšem zpochybnilo několik svědků. Služka Josefa U. slyšela, jak obžalovaný nad krvácející D. B. říkal: „Na pány se musí zostra...“ Hostinský Emil V. hovořil tom, že si zahradník na paní stěžoval takto: „Její útisk se nedal vydržet.“ Zahradnický pomocník Josef J. vypověděl, že D. B. mu doslova řekla: „Ten člověk je od rána ožralý.“ Klíčovou svědkyní obžaloby se stala Petronila S. Ta slyšela, jak zahradník nad obětí vykřikl: „Tu máš, mrcho stará, za toho ožralu!“ Soud neměl o vině Josefa P. nejmenší pochyby a vynesl nad ním zasloužený tvrdý trest.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.