Zabila sokyni vitriolem | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Zabila sokyni vitriolem

Místo na čištění kotle, použila služebná vitriol k vraždě. Potrestána ale nepochopitelně nebyla.
Místo na čištění kotle, použila služebná vitriol k vraždě. Potrestána ale nepochopitelně nebyla.  (ilustrační foto ara)

Silně žárlící služebná Marie M. (20) 31. října 1907 na pražském Smíchově vážně popálila vitriolem, tedy kyselinou sírovou, služku Antonii B., svou sokyni v lásce. Zranila ji tak těžce, že Antonie v krutých bolestech 9. listopadu zemřela.

Marie se v roce 1897 v Libčicích seznámila s čeledínem Františkem P., jemuž porodila dítě. Skončilo v Domovině opuštěných dítek. František pak narukoval na vojnu. Tam si »narazil« Toničku. Lavíroval pak mezi oběma, jak to šlo. Až v říjnu 1907 dal Marii definitivně kvinde a zakotvil u Antonie. To nedokázala odvržená přenést přes srdce.

„M. koupila za dvacet haléřů vitriol na čištění kotle; zapomněla však na to a skleničku s žíravinou ponechala v ruční brašně,“ psal list Národní politika. Navečer Marie potkala Františka s Antonií. Marie zrádného muže udeřila taškou do obličeje. Vyšplíchl vitriol a popálil smilníka na čele. Marie »zdrhla« a večer si vyčíhala Antonii před domem, kde dotyčná sloužila. „Když vyšla, vylila jí sokyně vitriol z připravené lahvičky do obličeje, načež prchla,“ uvedl list. Poté se Marie přihlásila na policii. Za devět dnů Antonie zemřela. Soud pak 15. listopadu vynesl šokující verdikt. Devět porotců z dvanácti hlasovalo pro Mariinu nevinu. Odešla domů volná, bez trestu.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.