Podvodník si hrál na generála | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Podvodník si hrál na generála

Mladík si pořídil generálkou uniformu, aby mohl podvádět nic netušící spoluobčany.
Mladík si pořídil generálkou uniformu, aby mohl podvádět nic netušící spoluobčany.  ( Ilustrační foto ara)

Vychytralou fintu, na kterou mu v roce 1967 skočilo hned několik naivních občanů na Slovensku, vymyslel chytrák (32) z Kolínska. Stačily mu generálské nárameníky našité na staré vojenské uniformě a v jejích kapsách si odnášel nemalé peníze.

Mazaný podvodník na Oravě a v Pohroní obcházel místní usedlíky, oblečen do stejnokroje s generálskými distinkcemi. Představoval se jako hodnostář ministerstva národní obrany v Praze a vymyšlenou bajkou lidi úspěšně ohlupoval. Tvrdil, že pozemky, které dotyční vlastnili, byly vybrány generalitou lidové armády a budou vyvlastněny pro »nezbyté vojenské účely«. Vyděšeným občanům současně naznačil, že existuje způsob, jak by právě jejich parcela mohla být vyňata z armádních plánů. On, generál, by to dokázal. Jistě, za slušnou sumu do jeho kapsy. A polekaní Oravci rádi platili, aniž by se pozastavili nad tím, že soudruh generál je na tuhle hodnost jaksi hodně mladý... Konec řádění podvodníka udělaly v listopadu 1967 orgány tehdejší Veřejné bezpečnosti z Banské Štiavnice. Zatčený Středočech svlékl vojenskou uniformu a po soudním líčení oblékl vězeňský mundúr. 

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.