Hlídač jezu probodl vojína | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 4. května 2024

Svátek slaví Květoslav, zítra Klaudie

Hlídač jezu probodl vojína

Hlídač jezu byl bohužel agresivní opilec.
Hlídač jezu byl bohužel agresivní opilec. (Ilustrační foto ara)

O život přišel vojín 102. pluku František S. v září 1904 na pražské Štvanici. Zavíracím nožem ho bodl Antonín Sch. (27), už jednou soudně trestaný hlídač štvanického jezu. Nešťastník zemřel v nemocnici.

Voják se svou milou, služkou Albínou K., navštívil na Štvanici v restauraci taneční zábavu. Zamilovaný pár vyšel před půlnocí ze sálu a zamířil na vltavský břeh. Tam si dvojice sedla a dívala se na hvězdičky. V těch chvílích se v její blízkosti objevil Antonín S. Vojákovi začal spílat a vyhrožovat. Albína z místa utekla a prosila Františka, aby utekl také. Než se ovšem její milý rozběhl, hlídač jezu, značně opilý, ho nožem bodl do břicha. Za necelý týden ubožák ve špitále, kam ho nechal přivolaný lékař po ošetření převézt, vypustil duši. Podle pitvy nůž pronikl deset centimetrů do dutiny břišní, kde zasáhl slepé střevo.
Porotní soud vynesl 28. listopadu téhož roku rozsudek. Neviděl v činu Josefa S., který si z osudné noci nic nepamatoval, vraždu, ale »pouhé« zabití. Znalec totiž ve svém dobrozdání uvedl, že hlídač mohl vojína bodnout ve stavu »chorobného opojení alkoholem«. Proto soudce poslal Josefa S. do kriminálu pouze na tři roky.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.