Chtěl do vězení a tak zapálil stoh | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 4. května 2024

Svátek slaví Květoslav, zítra Klaudie

Chtěl do vězení a tak zapálil stoh

Stoh zničily plameny.
Stoh zničily plameny. (Foto: Ilustrační foto, ara)

Tulák Josef M. (52) z Kutné Hory se na Nový rok 1925 o páté hodině odpolední dostavil na četnickou stanici v nedalekém Kolíně a oznámil, že před chvílí zapálil stoh slámy v sousedství kolínského chudobince. Sám vyzval muže zákona, aby ho zadrželi a posadili za mříže.

„Říkal, že to udělal, protože už se mu nelíbil toulavý život a že chce býti na zimu zaopatřen,“ psal 5. ledna 1925 deník České Slovo. Překvapeným kolínským četníkům Josef M. do detailů líčil, že už má za sebou dva zapálené stohy. Jeden, který patřil velkostatkáři F., shořel u Vysočan na Novobydžovsku. Druhý, který zničily plameny taky tulákovým přičiněním, náležel cukrovaru a stál nedaleko Kutné Hory. Za tyto založené požáry si Josef M. již odpykal tresty.

„Četnictvo se přesvědčilo, že 1. ledna 1925 skutečně hořel stoh rolníka Aloise K., který tam měl patnáct povozů strojem vymlácené slámy v ceně 2500 korun,“ konstatovalo České Slovo. Žhář M. tedy dosáhl svého – v mrazech, které tehdy panovaly, ho četnictvo posadilo do vazební cely. Do věznice ho potom poslal kolínský soud.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.