Vrátil dluh a věřitele zastřelil | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pondělí 6. května 2024

Svátek slaví Radoslav, zítra Stanislav

Vrátil dluh a věřitele zastřelil

Lov měl tragický konec.
Lov měl tragický konec.  (Ilustrační foto ara)

Tragické vyústění měl 29. prosince 1927 povánoční hon, který v Bukovině u Hradce Králové uspořádali místní rolníci. Během následné večeře zemřel honec Jaroslav S. z Bukoviny, kterého zastřelil František J. ze sousední Číbuze.

Zprávu o tragédii, kdy na vině byl nepochybně vypitý alkohol, přinesl deník Večerní list 3. ledna 1928. Událost popsal podrobně takto: „Po odtroubení poslední leče se účastníci honu sešli k večeři v hostinci U Bahníků v Bukovině. Při večeři se začali dohadovat obchodník s dobytkem Jaroslav S. s obchodníkem Františkem J. Šlo o deset korun, které S. kdysi J. půjčil. Hádka se stupňovala, až J. hodil desetikorunu na stůl, pak přiložil pušku k líci a vystřelil na S. se slovy: »Tu máš i s úroky!« Nešťastníka zasáhlo 70 broků. Při převozu do královéhradecké nemocnice v autě rolníka T. z Bukoviny zemřel.“
František J. se pak sám pěšky vydal do necelých deset kilometrů vzdáleného Hradce Králové, aby se tam udal u krajského soudu. „Případ vzbudil v celém okolí veliký rozruch, nehledě k tomu, že nedávno blízká vesnice byla svědkem jiné vraždy, jejímž pachatelem byl mladý žárlivý milenec,“ psal Večerní list.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.