Rychlík přejel rumunského vojína | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Rychlík přejel rumunského vojína

Vlak nešťastnému vojínovi přejel obě nohy.
Vlak nešťastnému vojínovi přejel obě nohy. (Ilustrační foto ara)

Patru G., vojín mysliveckého praporu rumunské armády, tragicky zahynul v červenci 1931 na nádraží v Buštyně na tehdejší Podkarpatské Rusi. Neopatrného nešťastníka tam přejel pražský rychlík.

Vojín G. cestoval na dovolenou k rodičům do rumunského vnitrozemí. Nastoupil do vlaku na nádraží ve městě Marmarošská Sihoť na hranici s bývalým Československem. Vlak potom pokračoval Podkarpatskou Rusí, až u města Halmeu se trať vracela do Rumunska. Deník Polední list 18. července 1931 tragickou událost popsal takto: „V Buštyně G. vystoupil, aby se na nádraží napil. Stráž ho upozorňovala, že na československém území nesmí se vystupovati, načež polekaný vojín chtěl ku svému vlaku podběhnouti pod vozy na nádraží právě stojícího pražského rychlovlaku. Naneštěstí rychlík se v tom okamžiku dal do pohybu a kola vagonu přejela vojínu obě nohy.“ Ubožák přímo na nádraží vykrvácel. Vyšetřování tragického úmrtí ukázalo, že vinu nese sám Patru G. „Jeho mrtvola bude dopravena do Rumunska a tam pohřben,“ napsal v závěru Polední list.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.