Neoblíbený četník se zastřelil | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Neoblíbený četník se zastřelil

Četník si sáhl na život, zastřelil se služební zbraní.
Četník si sáhl na život, zastřelil se služební zbraní. (Ilustrační foto ara)

Přímo ve služební místnosti četnické stanice v Mirovicích na Písecku se 7. března 1929 zastřelil strážmistr Gustav S. Dobrovolný odchod ze světa zvolil o přestávce disciplinárního řízení, které s ním vedl štábní kapitán V. z plzeňského četnického velitelství.

Podle informací deníku Večerní list z 8. března 1929 »nepožíval S. valné lásky obyvatelstva«. Proč vlastně? „Nelze říci. Nebyl osobní, ani komisní. A přece byly co chvíli slyšeti různé stížnosti,“ psal tajemně Večerní list. Když se stížnosti na neoblíbeného strážmistra dostaly až na plzeňské četnické velitelství, vyslali odtud nadřízení štábního kapitána V., aby vše řádně prošetřil. Přísný a nesmlouvavý důstojník vyslechl přesně čtyřicet svědků, především z řad místního obyvatelstva, přičemž jejich výpovědi vyzněly vesměs v neprospěch strážmistra S.

Nevypadalo to s ním dobře... „Ten byl zdrcen. V přestávce odešel do vedlejší místnosti, kde nabil služební pistoli a zastřelil se. Rána projela plíce a pod lopatkou unikla z těla,“ popsal Večerní list poslední smutné okamžiky četníkova života. Strážmistr sebevraždou zřejmě předešel svému propuštění z četnického sboru a s tím spojené ostudě.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.