Manželé se upili k smrti | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Manželé se upili k smrti

Pít denaturovaný líh nebyl dobrý nápad.
Pít denaturovaný líh nebyl dobrý nápad. (Ilustrační foto ara)

Silná otrava alkoholem zabila dvojici manželů Petera a Márie T. v obci Ulič v okrese Humenné na východním Slovensku. Když ochmelky našli, nebylo jim už pomoci.

O hodně smutném a zároveň kuriózním případu informoval deník Rudé právo 5. dubna 1967. Jak se ukázalo, Peter a Mária shodně trpěli srdeční chorobou a požívání alkoholu jim jednoznačně škodilo. Na varování místního lékaře i spoluobčanů z obce ale nic nedali. Popíjení se nehodlali za žádnou cenu vzdát.

Z lihovin konzumovali všechno, co teklo. Často pivo, víno, samozřejmě také borovičku, ovocné destiláty... Ponejvíc však popíjeli vyčištěný denaturovaný líh. A právě ten se jim stal osudným. Denaturovaný líh je obecně alkohol, hovorově špiritus, ke kterému byla přidána hořká aditiva, aby se zabránilo jeho pití. Někdy bývá též obarven. Používá se například jako rozpouštědlo nebo jako palivo pro lihové kahany a vařiče. Někteří alkoholici se ho ale snaží vyčistit, aby byl poživatelný.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.