Nabodl se na bratrův nůž | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Nabodl se na bratrův nůž

Na počátku tragédie byla hádka o hru na tahací harmoniku.
Na počátku tragédie byla hádka o hru na tahací harmoniku. (Ilustrační foto ara)

Osudnou smůlu měl 4. října 1901 v Brně majitel koloniálu František N. (†23). V opilosti se s puškou v ruce chystal zastřelit mladšího bratra Aloise, škobrtl a padl na nůž, jímž zděšený Alois chtěl bránit svůj život.

Starší z bratří na následky zranění zemřel. Zoufalý Alois, známý jako poctivý a slušný obchodní příručí, popsal policii tragický incident takto: „František chtěl, abych mu hrál na harmoniku. Já jsem mu vyčetl, že mnoho pije a zase je opilý. Nato vzal pušku a hnal se s ní na mne. Tu jsem chopil kuchyňský nůž, jenž na stole ležel, a bránil se proti bratrově útoku. Nijak jsem se po něm neoháněl. Naopak on, napilý, ve své zuřivosti sám se rozehnal po mně a nabodl se na špičatý nůž.“ Ostří projelo srdcem a obchodník byl na místě mrtvý. Zdrcený Alois se pokoušel bratra oživovat a zastavit krvácení, ale zbytečně. Přivolaný lékař konstatoval smrt. Brněnští kriminalisté Aloisově výpovědi uvěřili a případ uzavřeli jako nešťastnou náhodu bez cizího zavinění.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.