Mnich šel do vězení místo bratra | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Mnich šel do vězení místo bratra

Mnich chtěl bratrovi pomoci.
Mnich chtěl bratrovi pomoci.  (ilustrační foto ara)

Řeholník z františkánského kláštera ve východočeských Dašicích se rozhodl k neobyčejné oběti. Nastoupil 20. prosince 1928 do kriminálu. Vydával se přitom za svého vlastního bratra Josefa M., kterého soud poslal do basy na čtyři měsíce za spáchaný trestný čin. 

Mnich tím chtěl sourozenci ulehčit složitou životní situaci, protože Josef byl ženatý a měl malé osmiměsíční děcko. Jenže to prasklo a v lapáku se ocitli oba bratři. O kuriózním případu informoval deník Polední list 5. února 1929. Podle jeho údajů františkán požádal svého představného v klášteře o čtyřměsíční dovolenou. Pak zkusil pracovat za bratra na statku v Červeněvsi u Nového Bydžova na pozici krmiče dobytka, aby Josef mohl nastoupit do lochu. Jenže dřina v chlévech byla nad fyzické síly řeholníka. P

roto mnich zvolil jiné řešení – nastoupil do basy »jako« jeho bratr. Nebyla to ovšem dobrá volba... „Věc nezůstala utajena. Četnictvo krmiče Josefa M. zatklo a dopravilo ho do Jičína k odpykání trestu. Jeho bratr ponechán byl ve vězení dále. Nevyhnul se obžalobě pro vědomé klamání úřadů,“ psal Polední list. Jak podotkl, rodina M. se uprostřed kruté zimy ocitla »úplně bez prostředků«.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.