Čeledín posekal statkáře sekyrou | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 1. května 2024

Dnes je Svátek práce, zítra Zikmund

Čeledín posekal statkáře sekyrou

Čeledín zaútočil na bývalého zaměstnavatele sekerou.
Čeledín zaútočil na bývalého zaměstnavatele sekerou. (Ilustrační foto ara)

Jako lakomec a držgrešle byl v šumavské obci Kubova Huť a okolí znám statkář František Z. Jedné zářijové noci roku 1931 na svou hamižnost doplatil. Čeledín Štěpán H. (21) ho posekal sekerou.

Případ popsal deník Polední list 3. září 1931. Napsal mimo jiné: „U rolníka Františka Z. v Kubově Huti se ustavičně střídala čeleď, a to kvůli mzdovým sporům. Před několika dny vstoupil k Z. do služby Štěpán H. Zůstal ale jen tři dny, protože i mezi nimi došlo ke sporu. H. se vrátit do statku v noci na 1. září, otevřel dveře stáje a pustil ven dobytek. Sedlákovi, který chtěl za dobytkem běžeti, zastoupil H. cestu a zasadil mu šest ran sekyrou do hlavy. Rolník se zhroutil a zápasí se smrtí.“ »Mstitel« Štěpán H. pak z Kubovy Huti utekl a skrýval se, ale ne dlouho. Čtyřiadvacet hodin po vražedném pokusu ho zatkli četníci z nedaleké Lenory a eskortovali ho k soudu do Vimperka. Jaký trest ho za brutální napadení statkáře Z. čekal, není s odstupem času známo.

 

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.