Popravu vraha sledovaly i děti! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Popravu vraha sledovaly i děti!

Vrah dostal provaz, exekuci sledovaly desítky lidí.
Vrah dostal provaz, exekuci sledovaly desítky lidí. (ilustrační foto ara)

Surový vrah Jan H. z Chrudimi zavraždil na sklonku roku 1865 mladou ženu a oloupil ji. Za svůj zločin skončil na popravišti a z exekuce se stala »společenská« událost.

Tělo mladé ženy objevili náhodní chodci na okraji východočeské Chrudimi. Jeden z chrudimských občanů podezíral z mordu Jana H. Proto na něj upozornil muže zákona. Četníci muže ještě téhož dne objevili v místní nálevně a podezření se potvrdilo.
Jan H. u sebe ještě měl část peněz a věci, o které nebohou oběť oloupil. O jeho vině nebylo pochyb a soud ho bez delšího otálení poslal na šibenici.

Poprava se uskutečnila 16.  března 1866 a kolem šibenice se sešel neuvěřitelně početný zástup lidí z Chrudimi i širokého okolí. Podle dochovaného dobového svědectví mezi publikem byly i ženy s malými dětmi, dokonce s nemluvňaty. Popravu Jana H. uskutečnil kat Jan Piperger, který „žasl nad tou spoustou zvědavých osob, které exekuci sledovaly“. Mimochodem, šlo o první popravu kata Pipergera v jeho kariéře, která skončila až v roce 1888.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.