Prodavačka udusila nemluvně! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Prodavačka udusila nemluvně!

O dítě krkavčí matka nestála.
O dítě krkavčí matka nestála. (Ilustrační foto: ara)

Vlastní novorozeně udusila počátkem roku 1937 prodavačka z Brandýsa nad Labem Anna Š. (26). Předtím porodila jiné dvě děti. Jedno (2) zůstalo naživu, druhé zemřelo (†7 měsíců).

Otcem zavražděného miminka, jehož pohlaví dobový tisk neupřesnil, byl jistý barový muzikant, který ovšem zmizel kdesi ve Vídni. Anna Š. děcku hned po ranním narození stiskla ústa i nos a držela je tak dlouho, dokud dýchalo. Až večer nechala krkavčí matka zavolat porodní asistentku, která ji ošetřila. Anna jí tvrdila, že dítě se narodilo mrtvé. Bylo řádně pohřbeno. „Četnictvu se smrt nezdála dost jasnou, proto byla povolena exhumace,“ napsal 5. března 1937 Polední list.

„Lékaři uznali, že zdravé dítě bylo udušeno,“ dodal. Soudní proces proběhl za značné pozornosti tehdejšího tisku. Podle dobového svědectví obžalovaná z vraždy, malé drobné děvče, nepožívala právě dobré pověsti. Hájila se tím, že v bolestech nevěděla, co dělá. Porotci jí ovšem neuvěřili a potvrdili její vinu. Soudní senát ji pak poslal do těžkého žaláře na čtyři roky. „Trest přijala obžalovaná s naprostým klidem,“ zaznamenal jeden z novinářů sledujících soudní líčení přímo v jednací síni.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.