Hlídač chtěl kámen, zřítil se do lomu! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 2. května 2024

Svátek slaví Zikmund, zítra Alexej

Hlídač chtěl kámen, zřítil se do lomu!

Hlídač se zřítil z kamenné stěny.
Hlídač se zřítil z kamenné stěny. (Ilustrační foto: ara)

Smolné smeknutí nohy a následný pád z patnáctimetrové výšky na hromadu vytěžené žuly stály v září 1968 život hlídače (†60) v kamenolomu u obce Podhradie v okrese Prievidza na středním Slovensku.

Hlídač v osudný den počkal, až se v lomu přestane pracovat a až poslední zaměstnanec opustí areál. Pak vylezl na kamennou stěnu vysokou patnáct metrů, kde si chtěl připravit k odvozu nalámaný kámen. Stavěl totiž právě v nedaleké vesnici rodinný domek. Zpráva dobového tisku neuvedla, zda měl hlídač kámen řádně zaplacený, nebo zda ho chtěl jednoduše »koupit za pět prstů«.

Pravděpodobnější ale byla druhá varianta. V každém případě jeho pád nikdo nezavinil, muž šlápl do prázdna, smekl se a zřítil se dolů. Šance na přežití byla nulová. Rodinní příslušníci muže nehledali, neboť věděli, že má být až do rána v zaměstnání. Nešťastníkovu mrtvolu našli lamači kamene za svítání, když přišli do práce. Po ohledání lékařem opustil nebohý hlídač kamenolom v pohřebním voze.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.