Zastřelil se muzikant kvůli Hitlerovi? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 2. května 2024

Svátek slaví Zikmund, zítra Alexej

Zastřelil se muzikant kvůli Hitlerovi?

Voják byl v plukovní kapele oblíbený, přesto si vzal život.
Voják byl v plukovní kapele oblíbený, přesto si vzal život. (Ilustrační foto ara)

Nevysvětlenou záhadou zůstala sebevražda vojína Alberta K. T., který se 1. července 1934 zastřelil v kasárnách 5. pěšího pluku TGM na pražském Pohořelci. Dopis na rozloučenou nezanechal. Spekulovalo se o tom, že voják německé národnosti neunesl politickou situaci v Německu.

Proč si voják, který působil v plukovní kapele, vzal život, nedokázala pochopit ani jeho matka. Ta požádala ministerstvo národní obrany, aby jejího syna, příslušného do Měchova u Bečova nad Teplou, přeložilo jako muzikanta do Chebu k 33. pěšímu pluku. Vojenská správa žádosti vyhověla a Albert K. T. měl být přemístěn do pohraničí. K tomu už bohužel nedošlo...

Podle hodnocení nadřízených šlo o vojáka »velmi řádného a u hudební čety, kde byl zařazen, velmi oblíbeného«. Důvod jeho dobrovolného odchodu z tohoto světa si nedokázal nikdo vysvětlit. Jednou z hypotéz, kterou se tehdy vyšetřovatelé tragédie zabývali, byl i fakt, že nešťastník byl německé národnosti. Jako odpůrce nacismu prý těžce snášel nástup Adolfa Hitlera a jeho kliky k moci v sousední zemi, kde právě v té době probíhala série poprav a krutých čistek. Zda to ale byl skutečný důvod muzikantovy sebevraždy, zůstalo navždy záhadou.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.