Vraždil kvůli červené řepě! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 28. dubna 2024

Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert

Vraždil kvůli červené řepě!

Vrah toužil po řepě a neváhal kvůli ní ani zabíjet.
Vrah toužil po řepě a neváhal kvůli ní ani zabíjet. (Ilustrační foto: Profimedia.cz)

Zloděje, který přišel krást uskladněnou řepu, přistihl 27. listopadu 1886 hodinu po půlnoci na dvoře u svého domu ve Strachoňovicích na Jihlavsku rolník Jan B. (†41). Nezvaný návštěvník na něj namířil bambitku a vypálil.

Ze vzdálenosti tří kroků Jana B. zasáhl do pravé strany břicha. Zatímco zločinec uprchl přes plot do noční tmy, sténajícího rolníka odnesli jeho blízcí do světnice a přivolali lékaře z Telče. Tomu těžce zraněný muž řekl, že zloděje poznal. Měl to být místní krejčí ze Strachoňovic František D. Kolem sedmé hodiny ranní Jan B. svým zraněním podlehl.

Ještě předtím se vyzpovídal pozvanému knězi a před svědky vyslovil svou poslední vůli. Jak dokládá dobová zpráva: »Na místo krvavého činu dostavila se v sobotu záhy z rána soudní komise; František D. vzat do vazby «. Jan B. byl pohřben v blízkém Radkově. Noční vrah vzal otce třem malým dětem. Čtvrté přišlo na svět pouhý měsíc po tátově smrti. A to vše kvůli řepě...

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.