Hajný zemřel kvůli vánočnímu stromku! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Hajný zemřel kvůli vánočnímu stromku!

Hajný si šel uříznout do lesa vánoční stromeček, skončil ale smrtelně zraněný.
Hajný si šel uříznout do lesa vánoční stromeček, skončil ale smrtelně zraněný. (Ilustrační foto: ara)

Smutné Vánoce prožila roku 1907 rodina hajného Gustava R. (†38) z Bílého Potoka v Jizerských horách. Otec rodiny vyrazil 21. prosince s kolegou do lesa pro vánoční stromeček. Skončil však smrtelně zraněný...

Gustav R. a jeho kolega hajný Adolf S. měli povoleno od svého zaměstnavatele a majitele panství hraběte Františka Clam-Gallase uříznout si v lese smrčky na Vánoce. Osudného dne se vydali na svah Smědavské hory. Právě tam si Gustav R. chtěl v předvánočním čase uříznout vyhlédnutý stromek. Než se s pilou pustil do díla, podal svou ostře nabitou, ovšem bohužel nezajištěnou brokovnici parťákovi.
V té chvíli zbraň nečekaně spustila a nešťastník dostal celou dávku broků do kolena. Vážně zraněný hajný byl odvezen do nemocnice ve Frýdlantu, ale svůj boj o život tam po necelých třech měsících prohrál. Zemřel 16. března 1908 na následky sepse, tedy otravy krve. Gustav R. byl pohřben o tři dny později na hřbitově v Bílém Potoku. Jeho památku dnes připomíná železný kříž instalovaný na místě nešťastné události.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.