Zastřelil dva řezníky! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Zastřelil dva řezníky!

Fotografie
Fotografie (internal)

Dva řezníky, Josefa Ř. a Václava B., zastřelil 15. února 1922 na cestě mezi Kardašovou Řečicí a Pluhovým Žďárem zločinec Ludvík N. (35). Zákeřně zaútočil zezadu a oloupil je celkově o částku 41 090 Kč.

Ludvík N. nebyl žádné neviňátko. Ve vězení pobýval už třikrát, a to za krádež a podvod. Nakonec si troufl i na dvojnásobnou vraždu. Podle dobových dokumentů se »štítil poctivé práce, spáchal tento čin čistě ze zištných důvodů«. Ludvík N. si na řezníky počkal, když mířili na výroční dobytčí trh. Věděl, že u sebe budou mít větší sumu peněz na maso. Soudce s ním neměl slitování a odsoudil ho k smrti.

Navíc stanovil i propadnutí vražedné zbraně, ztrátu volebního práva a povinnost nahradit vdovám a jejich dětem po 20 000 Kč za ztrátu živitele. Vrah zločinu vůbec nelitoval, jak svědčí dopis, který napsal z vazby. Spoléhal se na to, že ortel smrti nebude vykonán. V tom se ale mýlil. Odvolání i žádost o milost byly zamítnuty a Ludvík N. se stal historicky prvním občanem ČSR popraveným na základě rozsudku civilního soudu. Svůj život ukončil na šibenici.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.