Dva četníky zastřelil vojenský zběh! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 5. května 2024

Svátek slaví Klaudie, zítra Radoslav

Dva četníky zastřelil vojenský zběh!

Četníky František O. skolil revolverem.
Četníky František O. skolil revolverem. (Aha! - Marek Pátek, Pavel Machan, ara)

Četnický vrchní strážmistr Ondřej S. a strážmistr Jaroslav S. z Velehradu položili své životy při výkonu služby 7. března 1933 v obci Salaš na Uherskohradišťsku. U vily místního zubního lékaře je ze zálohy zastřelil hledaný vojenský zběh a zloděj František O.

Zběha viděl zdejší hajný, jak se schovával v boudě u vily, a oznámil to na velehradské četnické stanici. Vrchní strážmistr Ondřej S. a strážmistr Jaroslav S. se na místo časně ráno vypravili. Před pátou hodinou byli již u vily, kde zjistili, že František O. je v boudě. „Jsouce jisti, že spí. Ten však byl na vše připraven, a když vrchní strážmistr S. vkročil dovnitř boudy, dobře mířenou ránou z revolveru do srdce jej na místě zastřelil.

Strážmistra S., když šel na pomoc, střelil mezi dveřmi tak, že vypadl ven do zahrady a zde zůstal mrtev. Vrah O. pak vzal karabinu i s bodákem a náboji strážmistrovi S. a prchl přes zahradu do lesů,“ píše se v dobových dokumentech. Dvojnásobný vrah ovšem přežil oba četníky jen o týden, neboť ho 14. března 1933 zastřelil Jan G., bratr jeho zlodějského kumpána Františka G. Sourozenci byli posléze dopadeni a odsouzeni k trestu smrti. Život jim zachránila prezidentská milost.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.