Gang kradl peníze, slepice a králíky! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 4. května 2024

Svátek slaví Květoslav, zítra Klaudie

Gang kradl peníze, slepice a králíky!

Zlodějský gang kradl i králíky.
Zlodějský gang kradl i králíky. (Foto: Profimedia)

Celkem deset let řádil zlodějský gang ve čtrnácti okresech Československa. Někteří z jeho členů byli předtím sedmnáctkrát, ba dokonce i dvacetkrát trestáni.

Gang řádil v letech 1955 až 1965. Krást jezdil osobním autem, do bytů vnikal za pomoci paklíčů, otevřenými okny či dveřmi nebo poté, co našel klíče schovávané občany v květináčích, nad dveřmi, ve skříňkách s měřícími přístroji elektřiny a podobně. Zloděje zajímaly peníze a šperky. Nevykrádali ale jen domky a byty, odcizovali i drůbež a králíky, které zabíjeli a jedli. V čele gangu stál Ján E. Sám nekradl, jen »rozděloval práci«, »plánoval výjezdy« a občas »dělal zeď«.

Z celkově napáchaných škod šla do kapsy Jána E. celá čtvrtina. Do akcí vyrážel tým složený zejména z notoricky známých zlodějek Berty B., Marie O., Heleny S. a jejich manželů. Kradli však i další. Kosa padla na kámen ve východních Čechách, kde byli zloději pozatýkáni a usvědčeni ze 42 vloupaček a z 18 krádeží domácího zvířectva. Způsobená škoda činila asi 220 tisíc Kč, což by dnes bylo více než dva miliony Kč. Soud v Jičíně poslal do basy 13 zlodějů a zlodějek. Uložil jim tresty od jednoho do sedmi let natvrdo.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.