Pohraničník zabil uprchlíka v Německu ! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 2. května 2024

Svátek slaví Zikmund, zítra Alexej

Pohraničník zabil uprchlíka v Německu !

Takhle se hlídala hranice. (ilustrační foto)
Takhle se hlídala hranice. (ilustrační foto) (Foto: Aha! - ara)

Pár měsíců po srpnové okupaci roku 1968 se vojín Pohraniční stráže M. Č. rozhodl opustit okupovanou vlast a začít nový život na Západě. Útěk z československého území se mu zdařil, smrt ho však dostihla v Německu…

Ostatní pohraničníci bývalého druha nechtěli nechat uprchnout za žádnou cenu. Hlídka vedená Václavem S. vběhla 18. listopadu 1968 na německé území u obce Schnellenzipf, přestože šlo o hrubé porušení mezinárodních pravidel. Tam Václav S. prchajícího vojáka nejprve vyzval, aby se zastavil. Když M. Č. neposlechl, namířil na něj Václav S. služební samopal, zamířil a vypálil. Uprchlík se zhroutil na zem a tři stovky metrů ve vnitrozemí sousedního státu vydechl naposledy.


Před listopadem 1989 nebyl Václav S. za smrt M. Č. trestán. To se stalo až téměř třicet let od tragické události. Bývalý velitel pohraniční hlídky usedl na lavici obžalovaných, kde se před soudem zodpovídal ze spáchaného trestného činu ublížení na zdraví s následkem smrti. Soud uznal 15. dubna 1998 jeho vinu, ovšem vzhledem k okolnostem, za nichž M. Č. zemřel, uložil Václavu S. relativně mírný trest – rok a půl odnětí svobody.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.