Výplod choré mysli? Krávy nakrmil olovem! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 2. května 2024

Svátek slaví Zikmund, zítra Alexej

Výplod choré mysli? Krávy nakrmil olovem!

Více než 300 krav požití »olověné« řepy nepřežilo.
Více než 300 krav požití »olověné« řepy nepřežilo. (Aha! – Alexander Malachovský)

Na počátku roku 1985 obcházela zemědělská družstva v okolí Trenčína hrůza. Krávy tam totiž po stovkách kosila záhadná choroba. Nakonec se ukázalo, že na vině je kontaminované krmivo. Viník skončil ve vězení.

Úsloví »nakrmit někoho olovem« se v podsvětí běžně užívá, když chce někdo říci, že byl kdosi zastřelen. Krávy z Trenčínska však někdo olovem nakrmil doopravdy. A efekt byl stejný – smrt. Pitva prvních uhynulých kusů ukázala, že je zabila otrava těžkým kovem. Protože umíraly stále další a další krávy, bylo jasné, že musí existovat společný činitel. Většinu krmiva si družstva obstarávala sama, centrálně se distribuovaly jen odřezky řepy z cukrovaru.

Když odborníci prozkoumali řepu pod mikroskopem, našli v ní drobné kovové úlomky. Šlo o části olověných akumulátorů. Jak během vyšetřování vyšlo najevo, na vině nebyl žádný sabotér, ale jen líný sezonní dělník Jozef K. Když měl u cukrovaru v Dunajské Stredě naložit řepu, nezkontroloval si, zda je přistavený vagon čistý. A to i přesto, že v něm byla půlmetrová vrstva sněhu a on nemohl tušit, co je pod ní. Řepa se tak promíchala s olovem. Bilance byla otřesná, uhynulo více než tři sta krav a škoda činila závratných čtyři a půl milionu československých korun. Jozef K. byl obviněn z trestného činu všeobecné ohrožení a skončil ve vězení.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.