Bezmozci: Turka ubodali extremisté omylem | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 3. května 2024

Svátek slaví Alexej, zítra Květoslav

Bezmozci: Turka ubodali extremisté omylem

muž, vztek, nůž, vražda, zaprášené zločiny
muž, vztek, nůž, vražda, zaprášené zločiny (scom)

Tmavé vlasy, snědá pleť a výrazná gestikulace. To byly jediné důvody, proč parta extremistů v červnu 1990 napadla v Plzni mladého muže. Domnívali se, že jde o Roma. Ve skutečnosti byl ale nešťastník Turek.

Nebožák doplatil na napětí mezi Romy a většinovou společností, které se v rozbouřené době po sametové revoluci v Československu rozhořelo naplno. Když parta skinů ozbrojených řetězy, tyčemi a noži uviděla osamělého snědého muže, vydala se za ním. Turek neměl proti přesile žádnou šanci. Jednomu z extremistů zjevně nestačilo dát domnělému Romovi jen výprask a bodl ho do hrudi nožem.

Nešťastník vážnému zranění podlehl. Na náměstí se pak shromáždilo asi dvě stě rozzuřených Romů s klacky v rukou, kteří se vydali pomstít, jak předpokládali, smrt člena své komunity. Nepokoje a další krveprolití se podařilo odvrátit jen díky tomu, že běsnící dav záhy zjistil, že byl zavražděn občan Turecka. Za vraždu nešťastného Turka bylo odsouzeno pět extremistů. Pavla S., který oběť bodl, poslal soud do vězení na devět a půl roku. Jeho kamarádi Jiří F., Roman E. a Radovan L. dostali tresty od čtyř do pěti a půl roku. Pavel B. si odseděl třináct měsíců.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.