Zloději ukradli taktovku Bedřicha Smetany: S předmětem se pak děly strašné věci! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 9. května 2024

Svátek slaví Ctibor, zítra Blažena

Zloději ukradli taktovku Bedřicha Smetany: S předmětem se pak děly strašné věci!

Fotografie
Fotografie (internal)

Muzea a výstavní síně si v dobách socialistického Československa často příliš nelámaly hlavu se zabezpečením. Proto se mohlo stát, že exponát nedozírné ceny – taktovku Bedřicha Smetany – ukradl v březnu 1986 opilý recidivista, který šel s kumpány náhodou kolem.

aktovka jednoho z největší českých skladatelů byla vystavené v Muzeu Bedřicha Smetany v centru Prahy. Šlo o umělecké dílo. Leštěnou slonovinu zdobili stříbrní tepaní hadi s očima z českých granátů, kteří v tlamičkách drželi maličkou stříbrnou lyru. Smetanovi taktovku věnovali jeho žáci roku 1859 k pětatřicátým narozeninám. Tehdy skladatel působil ve švédském Göteborgu.


Drahocenný předmět ležel v muzeu v obyčejné vitríně, která ani nebyla zamčená. V březnu 1986 prováděl průvodce výpravy z Dánska, Belgie, Holandska a Sovětského svazu. Češi byli ten den v muzeu jen tři, a šlo o značně podezřelá individua. Trojice podnapilých mužů neměla vstupenky a kustod je po chvíli vyhodil. Pak zjistil, že chybí Smetanova taktovka. Dva dny po krádeži přišel na stanici VB několikrát trestaný Boleslav K. Vypověděl, že taktovku ukradl jeho známý Jiří P. Netušil ale prý, o jak vzácný předmět se jedná a jaký rozruch vyvolá. Taktovku rozlomil a zahodil. Část taktovky byla ihned nalezena, ale druhá zmizela. Ukázalo se, že ji sebral poslední z trojice Jan H. Taktovku zabalil do igelitu a ve skleněné lahvi zakopal.  Jiří P. byl jako recidivista odsouzen k šesti letům vězení, Jan H.  vyslechl trest dvou let.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.