Další rady našich babiček, jak přežít letní vedra...
Léto je v plném proudu, a vedle příjemných radovánek přináší i různé nástrahy. Asi každý v horkých dnech řeší, jak uchovat potraviny čerstvé, ochladit byt či zbavit se nepříjemného pocení. Stejně tak dumáme nad tím, jak vyčistit skvrny od zmrzliny či trávy nebo čím ošetřit nepříjemné bodnutí od hmyzu, které tolik svědí… Už naše babičky a prababičky měly spoustu tipů, jak tyto situace zvládnout, jen my jsme na ně pozapomněli. Moderátorka Českého rozhlasu Jarka Rozsypalová-Vykoupilová se k moudrosti předchozích generací vrátila a sepsala je do své knihy Babské rady. Některé z nich přinášíme i vám…
4. Pro voňavé tělo i domov
Na osvěžení pokožky těla si můžeme připravit bylinkový sprej z máty. „Mátu necháme přes noc louhovat ve vodě. Scedíme. Do rozprašovače dáme vodu nasycenou vůní máty a tu můžeme používat v prostoru. Ale dá se použít i na ochlazení těla a můžete si ji nastříkat i na tělo,“ uvádí moderátorka. Byla by také škoda nevyužít nezaměnitelnou vůni levandule. I s ní můžeme dle stejného postupu osvěžit svoje tělo a mysl. Přírodní vůni v rozprašovači si můžeme vytvořit i pomocí jedlé sody a citronu. Stačí 1 lžička sody, šťáva z poloviny citronu, půllitr vody a lahvička s rozprašovačem. Všechny ingredience smícháme a pomocí rozprašovače stříkáme především na textilie. Vyhnat pach nám pomůže i statický přírodní osvěžovač vzduchu. Stačí 100 g jedlé sody, kterou vložíme do zavařovací sklenice s víkem. Zakápneme ji 10 kapky vonného oleje a zavřeme. Do víčka uděláme otvory, aby se vůně mohla odpařovat. Bude se linout po celém domě dlouhodobě. Léto je ideální dobou i na provonění koberců. Vůni a původní šmrnc jim vrátí jednoduchý trik. Potřebujeme 3 větvičky čerstvého rozmarýnu, 30 g jedlé sody, pár kapek esenciálního oleje a mixér. Nejprve si rozmixujeme čerstvý rozmarýn. Smícháme ho se sodou a 5až 10 kapkami esenciálního oleje. Vytvořený prášek nasypeme na koberec a necháme 15 minut působit. Pak vyluxujeme. Vůně z koberce se uvolní a rozvoní nejen koberec, ale i celou místnost. Koberec bude zároveň vypadat načechranější a svěžejší.
5. Aby zelenina byla čerstvá
Jarka také prozradila svůj trik, jak uchovat zeleninu co nejčerstvější. Důležité je umístit ji do spodního šuplíku v lednici. „Do přihrádky se zeleninou v lednici pak vložíme čistou houbičku na nádobí. Ta totiž sbírá vlhkost a zabraňuje tomu, aby zelenina dříve plesnivěla nebo hnila,“ prozrazuje Vykoupilová.
Lednice jim nesvědčí
Jsou druhy zeleniny, které ovšem do ledničky vůbec nepatří. Jde například o brambory a batáty. „Brambory a batáty jsou citlivé na nízké teploty. Zesládnou a bramborový škrob se změní na cukry. A naopak, při teplotách vyšších, změknou a začnou klíčit. Ideálním místem na skladování brambor je tmavý, dobře větratelný sklep s teplotou do 7 ºC,“ říká Vykoupilová. Pobyt v ledničce nesvědčí ani rajčatům. Při nízkých teplotách moučnatí a přichází o svou chuť a vůni. Podobně je to i s paprikami. „Lednici nemají rádi ani dýně, cukety či lilky. Vyhovují jim tmavá, dobře větraná místa. Pak vydrží dva až tři měsíce. Nikdy je nedávejte ani na sluníčko, které bere této zelenině barvu i vláhu. Lednici nevyžaduje ani salátová okurka, obzvlášť ta zabalená do potravinové folie. Zapařuje se a může shnít. Okurky si totiž libují v pokojové teplotě. Česnek a cibule pak mají v lednici tendenci zgumovatět,“ vysvětluje moderátorka.
6. Pryč se slzami při krájení cibule
Když už jsme u zeleniny, Jarka Rozsypalová Vykoupilová má i trik na její krájení tak, abychom u toho neslzeli. „Ke krájení cibule si sedněte. Když totiž sedíte, výpary z cibule nejdou do očí. Je to rozdíl, když stojíte nad linkou. Opravdu to tak je a funguje to,“ tvrdí. Tohle je dle ní jediný trik, co na slzení zabírá. Vyzkoušela toho už víc, krájela cibuli v brýlích a někdo jí poradil dokonce potápěčské brýle, aby měla zakrytý nos, ale k tomu se nikdy neodhodlala. Prostě si ke krájení pohodlně sedla a po slzách nebyly ani památky.
7. Slivovice zničí plíseň
Jak? Nejen to se dočtete v tištěném Aha! pro ženy číslo 30.