Je libo netradiční mouku? Zkuste pohankovou nebo rýžovou!
Patří k lidem téměř odjakživa a dnes nechybí snad v žádné domácnosti. Bez ní bychom si nepochutnali na spoustě sladkých i slaných dobrot, knedlících, těstovinách a ani na vydatných a hustých polévkách nebo omáčkách. Ano, řeč je o mouce, a to nejen o té nejpoužívanější pšeničné. Existuje totiž i mnoho dalších, méně či více netradičních druhů, které můžou obohatit a zpestřit jídelníček. Některé z nich vám představíme…
Pohanková mouka
Pohanka je obzvlášť ceněná pro vysoký obsah rutiny, který působí léčivě na cévy v celém organismu, zpevňuje je a vrací jim pružnost. Dále obsahuje cholin, který regeneruje jaterní buňky, vitaminy z řady B, vitamin E, C, z minerálů pak vápník, zinek, měď, selen a hořčík. Je přirozeně bezlepková.
Na co se hodí: Jako zavářka, ale také do vánočního či jiného cukroví, pro výrobu chleba, palačinek a různých placek. V Japonsku se z ní dělají nudle zvané soba.
Co je dobré vědět: Má specifickou zemitou lehce oříškovou chuť, na kterou je potřeba si zvyknout. Ze začátku je proto nejlepší smíchat ji s jiným druhem mouky, a to v poměru 1:3. Do cukroví je nejlepší použít jemně mletou pohankovou mouku.
Pohankový chléb
POTŘEBUJETE:
500 g hladké pohankové mouky
2 lžičky soli
2 lžičky kmínu
3 zarovnané lžíce psylia
1 lžíci dýňových semínek
1 lžíci slunečnicových semínek
1 lžíci sezamových semínek
700 ml vody
Do velké mísy nasypeme všechny suché ingredience včetně semínek a dobře zamícháme. Přilijeme vodu a důkladně vypracujeme ve vláčné těsto. Zakryje utěrkou a necháme v teple nakynout alespoň 24 hodin (ale klidně i více, aby nebyl po upečení tvrdý). Objem by se měl zvětšit asi 1 – 1,5 krát. Do trouby dáme zapékací mísu s poklopem a zahřejeme ji na 210 °C. Mísu vyndáme z trouby, vymažeme olejem a nalijeme do ní těsto. Pečeme asi hodinu zakryté, poté sundáme poklop a pečeme ještě dalších 15 minut.
Rýžová
Rýže je nejdůležitější obilovinou světa, je hlavním zdrojem potravy asi pro čtvrtinu obyvatel zeměkoule. Je bezlepková a lehce stravitelná. Obsahuje poměrně velké množství vlákniny a minerálních látek, jako jsou hořčík, železo, zinek, draslík a fosfor, dále bílkoviny a vitaminy řady B a E.
Na co se hodí: Je skvělá do sušenek, palačinek a koláčů, lze ji využít i jako zahušťovadlo, protože zvyšuje objem a pojivost. V asijské kuchyni se používá k výrobě nudlí.
Co je dobré vědět: Vyrábí se ve variantě běžné, která je vhodná na pečení a dále ve variantě instantní, která se doporučuje spíše k přípravě kaší. Těsto z rýžové mouky je pevné, podobné těstu z pšeničné mouky, ale není tak pružné. Obvykle se míchá s jinými druhy mouky.
Bezlepkový makovec
POTŘEBUJETE:
3 zralejší banány
3 vejce
100 g cukru
200 g rýžové mouky
100 g jáhlové mouky
1 prášek do pečiva
150 g mletého máku
250 ml mléka
150 ml oleje
máslo na vymazání formy
mouka na vysypání
Banán oloupeme, nakrájíme na kolečka a mixérem rozmixujeme na hladkou kašičku. Žloutky oddělíme od bílků. Z bílků vyšleháme tuhý pevný sníh, žloutky vyšleháme s cukrem do pěny. Mouky prosejeme, přidáme prášek do pečiva a vanilkový cukr a postupně vmícháme mák, banánovou kaši, olej, mléko a žloutkovou pěnu. Vše spojíme mixérem do hladkého těsta a nakonec opatrně, už jen vařečkou, vmícháme sníh z bílků. Zapékací formu vymažeme máslem a vysypeme moukou a nalijeme do ní těsto. Pečeme v troubě předehřáté na 180 °C asi 30 – 40 minut podle výšky formy. Vyklopíme ještě horké a necháme vychladnout.
Jaké další netradiční mouky a recepty můžete vyzkoušet se dozvíte v tištěném Aha! pro ženy číslo 39.