Jarní přírodní lékárna I.: Jak bylinky pomohou pro zdraví?
Pomalu se otepluje, ani se nenadějeme a máme tu jaro, přípravu na Velikonoce a také období, kdy se příroda probouzí a vše začíná rašit. Po zimě je to příjemná změna, nejen na pohled, ale také pro naše tělo, které po zimě často potřebuje získat novou energii. Přírodní restart si můžete dopřát s pomocí prvních jarních bylinek…
Kopřiva
Je známá svými detoxikačními účinky, pomáhá léčit infekci, příznivě působí na klouby a na trávení. Obsahuje vysoké množství železa, proto skvěle působí proti tzv. jarní únavě.
K čemu a jak ji použít:
* Čerstvé zelené výhonky se skvěle hodí do velikonoční nádivky. Před užitím je omyjte!
* Kopřivový špenát: Smícháme mladé listy kopřivy, ředkviček a cibulovou nať, povaříme v malém množství vody do odpaření, přisolíme, případně dochutíme kmínem. Podáváme po 2 – 3 lžičkách denně jako podpůrný lék při artritidě nebo chudokrevnosti.
* Čaj na revma a průjem: 25 g čerstvých či sušených listů zalijeme vroucí vodou a necháme 20 minut louhovat. Pijeme 2 – 3x denně.
* Sirup na žaludek: Čerstvé kopřivy rozdrtíme a vylisujeme z nich šťávu, tu pak v poměru 1:1 smícháme s cukrem a necháme projít varem.
Pampeliška
Smetanka lékařská působí příznivě na ledviny, játra a žlučník, stimuluje metabolismus, podporuje správné zažívání, používá se jako podpůrný lék při cukrovce či artróze. Sbírají se listy, květy i kořen.
K čemu a jak ji použít:
* Kvetoucí čaj: Čerstvé květy pampelišky zbavíme stonků, omyjeme a zalijeme vroucí vodou. Necháme mírně vychladnout a pijeme přes den jako životabudič.
* Salát z listů: Jsou mírně nahořklé, ale s různými druhy zeleniny a se zálivkou v salátu chutnají skvěle a dodají vysokou dávku vitamínu C.
* Jaterní čaj: Smícháme čerstvé listy kopru, světlíku, měsíčku a pampelišky stejným dílem. Pozitivně ovlivňuje i žaludek a střeva.
Medvědí česnek
Je známý jako antioxidant a přírodní antibiotikum. Snižuje krevní tlak, podporuje trávení a detoxikaci organismu. Nejlepší je čerstvý. Sbírá se jeho nať na počátku květu.
K čemu a jak jej použít:
* Salát: Listy nakrájíme najemno a přidáme pokrájená cherry rajčata. Dochutíme olivovým olejem, solí, pepřem, případně dalšími bylinkami.
* Pesto: Svazek česneku omyjeme, smícháme s kešú ořechy a rozmixujeme, postupně přidáváme olivový olej. Nakonec dosolíme dle chuti.
* Máslo: Na 250 g másla přidáme cca 60 g listů medvědího česneku. Ty nasekáme nadrobno a smícháme s měkkým máslem a trochou soli. Vychladíme.
Jak vašemu zhdraví pomůže bříza, podběl nebo petrželka se dozvíte v tištěném Aha! pro ženy číslo 11.