LETNÍ PUTOVÁNÍ ZA JÍDLY: Do Jižního Holandska na sladké lívanečky!

Jižní část Nizozemska na první pohled upoutá nejen barevnější přírodou a pěknými vesničkami, ale i významnými městy jako je Rotterdam a Haag.
Kam se podívat?
* Brána Evropy nebo také evropský New York. Tak se také říká přístavu Rotterdam. Ve městě najdete jak historické památky, tak moderní výškové budovy i zelené parky. Každý čtvrtek se tu konají trhy, které jsou považovány za největší v celém Nizozemsku. Koupíte tu úplně všechno: od sazeniček tulipánů přes výborné jídlo až po tradiční dřeváky. Nenechte si ujít ani výhled z věže Euromast (nejlepší je v podvečer), či návštěvu multifunkčního Fotomuzea.
* Do Kinderdijku, vesničky větrných mlýnů, se pohodlně dostanete vlakem z Rotterdamu. Nachází se zde devatenáct do řady postavených větrných mlýnů, které tu vyrostly kolem roku 1740. Všechny jsou plně funkční, a protože stojí podél plavebního kanálu, můžete si zaplatit i vyhlídkovou plavbu lodí s průvodcem. V zimě kanál zamrzá a místní se po něm prohánějí na bruslích. Vesnice je zapsána na seznam kulturního dědictví UNESCO. Vstupenky zakoupené online stojí 6,50 euro.
* V Haagu pak nevynechejte návštěvu známého miniaturního městečka Madurodam, které představuje všechno, čím je Nizozemsko známé. Nemusíte tedy smutnit, pokud jste nestihli během svého výletu všechno, co jste chtěli. Vstupné je za 14,50 euro.
Co ochutnat?
Jižní Holandsko je vyhlášené svými vynikajícími mušlemi a rybími pochoutkami. A pokud dostanete chuť na něco sladkého? V supermaketech jsou běžně k dostání tradiční vafle, které jsou na rozdíl od těch belgických tvrdší a křupavější. Některé stánky pak s přicházejícím podzimem začínají nabízet poffertjes – vynikající pohankové lívanečky sypané cukrem.
Poffertjes
POTŘEBUJETE:
✔ 250 g pohankové mouky
✔ 150 ml mléka
✔ 50 g cukru + balíček vanilkového cukru
✔ 3 vejce
✔ špetka soli
✔ 2 lžičky kypřicího prášku
✔ olej na vymazání
✔ cukr na posypání
✔ javorový sirup na dochucení
Vejce, sůl, cukr a vanilkový cukr vyšleháme do krému. Poté střídavě přidáváme mléko a 200 g mouky. Promícháme a necháme asi čtvrt hodiny nabýt. Následně do těsta přidáme zbytek mouky a kypřicí prášek. Lívanečky smažíme na rozpáleném oleji na pánvi z obou stran dohněda. Podáváme je teplé, hustě zasypané moučkovým cukrem a zalité rozpuštěným máslem a javorovým sirupem.