DIETY POD LUPOU: DASH dieta je stravovací režim s minimálním podílem soli a tuků: Proč je lepší nesolit?

Sůl nad zlato! Každý z nás určitě zná stejnojmennou pohádku, ve které je připomínáno, že aby se jídlo dalo jíst, je potřeba ho osolit, protože bez soli to prostě nebude nikdy ono. Je to ale skutečně tak? Jako u všeho, i u soli platí pořekadlo: Všeho s mírou. Ruku na srdce, solíme opravdu tak, jak je nezbytně nutné, nebo si soli dopřáváme víc, než je pro naše zdraví únosné? Pokud hledáte cestu, jak sůl ve stravě omezit, zlepšit své zdraví a zároveň zhubnout, vyzkoušejte DASH dietu. Co na ni říkají naši odborníci?
Co je DASH dieta?
Název DASH pochází z anglických slov Dietary Approach to Stop Hypertension, což lze přeložit jako výživový přístup k zastavení vysokého krevního tlaku. Původně dietu vyvinula americká specialistka na výživu Marla Heller z amerického Národního institutu pro srdce, plíce a krev jako prevenci a léčbu kardiovaskulárních a srdečních chorob. Jedná se o stravovací plán, který pomocí zdravé stravy s minimálním podílem soli, cholesterolu a tuků pomáhá snížit krevní tlak a zbavit se potíží s ním spojených. Příjemným vedlejším účinkem tohoto typu stravování je hubnutí. Vzhledem k tomu, že vysokým krevním tlakem, chorobami srdce a cév trpí ve většině případů lidé obézní nebo s nadváhou, může být tato dieta vhodným způsobem, jak řešit několik problémů současně. Uvádí se, že při DASH dietě by váš denní příjem měl být cca 2000 kcal (8400 KJ), což se může lišit dle pohlaví a míry fyzické zátěže během dne. Obecně platí, že čím vyšší je vaše fyzická aktivita, tím vyšší příjem kalorií potřebujete. Mnohem důležitější než počítat kalorie je dbát na to, abyste jedli pravidelně a jídelníček byl pestrý a vyvážený.
Výhody
• Hubnete pozvolna (4 – 6 kg za měsíc při důsledném dodržování režimu).
• Minimální riziko jojo efektu.
• Úprava krevního tlaku a snížení rizika kardiovaskulárních onemocnění.
• Ulevíte ledvinám a nezadržujete v těle přebytečnou vodu.
• Nehladovíte, jíte 5x (někdy se uvádí 6x) denně vyváženou stravu.
Nevýhody
• Strava s menším podílem soli vám z počátku nebude asi chutnat.
• Hubnutí není zázračně rychlé.
• Jídelníček je potřeba plánovat a dávat pozor na to, co zařadit.
• Je potřeba kontrolovat obsah sodíku, soli a tuku v potravinách.
• Abyste si váhu i zdravotní stav udrželi, je nezbytné sůl a tuky omezit natrvalo.
Co můžete jíst?
• Ovoce čerstvé, zavařené, nebo i sušené, a zeleninu čerstvou, vařenou, grilovanou nebo restovanou na minimálním množství tuku.
• Libové maso a ryby upravené nejlépe vařením, pečením nebo grilováním.
• Luštěniny (pozor na obsah soli u sterilovaných produktů)
• Celozrnné potraviny – pečivo, těstoviny, neloupaná rýže, které obsahují dostatek vlákniny.
• Mléko a mléčné výrobky, nejlépe nízkotučné.
• V omezené míře přírodní ořechy a semena (nepražené a hlavně nesolené).
• K pití zejména vodu a neslazené čaje.
• K dochucení potravin používejte místo soli bylinky.
Čemu se vyhnout
• Dosolování pokrmů.
• Uzeninám a přesoleným sýrům.
• Polotovarům, protože obsahují mnoho soli a sodíku, které fungují jako konzervanty.
• Omezte podíl červeného masa ve stravě, nebo jej úplně vyřaďte.
• Zapomeňte na sušenky, čokolády, koláče a jiné pamlsky a také na bílé pečivo.
• Přílohám, jako bílou rýži, brambory nebo těstoviny konzumujte jen v omezené míře.
• Kávě a alkoholu.