Cukrářka Pavla Stoklasová (26) peče frgály a říká: Při přípravě nešetřete na másle a mléku!
Pavla Stoklasová je vyučenou cukrářkou a radí našim čtenářkám, jak si upéct pořádný domácí frgál.
Čím vás zlákala pekařina?
„U nás doma se peklo odjakživa, dokonce dědeček se tomuto řemeslu věnoval profesionálně, byl cukrář. Frgály jsem se naučila od mojí babičky a pravidelně péct jsem je začala v patnácti letech, když jsem nastoupila na brigádu do místního pekařství. Od roku 2008 pracuji ve Velkých Karlovicích v Resortu Valachy, frgály tady pečeme od roku 2013 a od té doby je dělám prakticky denně. Někdy i stovku za den. Pečeme je hlavně pro hotely, kde jsou součástí snídaní i jako dezert v jídelníčku restaurací.“
Dají se vaše frgály i běžně koupit?
„Určitě. Zvláště v hlavní turistické sezoně se ve Velkých Karlovicích pohybuje hodně turistů, takže jdou frgály pěkně na odbyt.“
A ještě pořád vás ty valašské koláče baví?
„I když v práci stále peču frgály, rozhodně se mi neomrzely. Mám je pořád ráda, a když na ně dostanu chuť, napeču si je i sama doma pro sebe. Nejraději mám hruškový a tvarohový. Tyto náplně jsou zároveň nejtypičtější a i mezi hosty nejoblíbenější.“
Čím vším se tedy dají frgály plnit?
„Náplní je hodně. Dá se do nich využít téměř každé ovoce ze zahrady či ze sadu, ale dělávaly se a dodnes ještě někde dělají třeba i z borůvek, ořechů, mrkve nebo zelí. Dokonce se v minulosti pekl frgál bramborový. U nás máme čtyři nejoblíbenější náplně – kromě hruškové a tvarohové ještě makovou a povidlovou.“
Prozradíte tajemství úspěchu chutného frgálu?
„Jsou to kvalitní suroviny. Opravdu se vyplatí na nich nešetřit. Pokud jde o tuk, naše prababičky používaly kachní sádlo, to už dnes jen tak neseženete, ale kvalitně ho nahradí buď hera nebo klasické máslo. Pak také doporučuji hladkou mouku speciálku, a když máte možnost, tak domácí vajíčka a domácí mléko.“
Zajímá vás, jak si takový frgál můžete připravit doma? Recepty s podrobným postupem najdete v tištěném Aha! pro ženy. V prodeji jen za 8,90 Kč!