Pitný režim nemusí být nuda: Zřiďte si domácí nealko bar!

Tělo zdravého člověka se skládá zhruba z 60 % z vody. Už při 2% úbytku pak nastává pocit žízně. Všichni jistě víme, že nedostatečný pitný režim nám může způsobit zdravotní komplikace. Věděli jste ale, že stejně tak tomu může být i v opačném případě? A jaké nápoje bychom měli pít, když nám obyčejná voda z kohoutku »nejede«?
Odborníci se shodují, že optimální denní příjem tekutin by se měl pohybovat mezi 2 až 3 litry. Množství záleží na výšce, hmotnosti, pohlaví, fyzické aktivitě i teplotě a vlhkosti vzduchu. Vodu je nutné doplňovat průběžně během dne. Pokud trpíte na problémy s močovými cestami, dopřejte si poslední nápoj raději dvě hodiny před spaním.
Při dlouhodobém nedostatku vody hovoříme o takzvané dehydrataci. Stav, který doprovází horečky, průjmy či svalové křeče, může v krajním případě způsobit i smrt! Nejinak tomu ale je i v případě, kdy tekutin přijímáme příliš. Ledviny se nedokážou s nadměrným množstvím vody vyrovnat a může dojít i k jejich selhávání.
Chuťové pohárky se zaradují!
Pitný režim nám pomohou hlídat třeba aplikace v chytrých telefonech. Ale pozor! Do denního příjmu tekutin nelze započítávat slazené nápoje a kávu, která má odvodňující účinek. Stejně tak je nevhodný alkohol, především ten tvrdý.
Co tedy máme pít? Odborníci se shodují, že nejvhodnějším nápojem je neperlivá voda. Chuťové buňky některých z nás se však nespokojí pouze s ní. Pokud do této skupiny »požitkářů« patříte, vhodnou alternativou pro vás mohou být zelené, ovocné a bylinkové čaje nebo třeba sirupy a domácí limonády. Všechny tyto nápoje si zvládnete doma připravit během několika minut. Díky nim nebudete muset pitný režim hlídat, protože se na sklenici domácí šťávy budete přímo těšit!
OČIMA ODBORNÍKA:
Štěpánka Procházková, výživový poradce, Ústí nad Orlicí, www.vyzivovy-poradce.net
Mnoho lidí se nespokojí s pitím neochucené vody, a protože nechtějí přibírat, sahají po limonádách s umělými sladidly. Je tato volba správná?
„Nápoje s umělými sladidly se vzhledem k prakticky nulovému obsahu energie zdají být vhodnou alternativou ke klasickým limonádám, které obsahují zhruba 180 kJ/ 100 ml. Ale zdání klame. Náš mozek po vypití uměle slazeného nápoje dostává informaci o tom, že cukr byl přijat. Tato informace v mozku způsobuje další chutě, což může mít v důsledku i negativní dopad na hmotnost. Tyto nápoje bychom tedy měli vybírat co nejméně.“
Doporučujete tedy raději domácí limonády?
„Ano, navíc příprava je velmi jednoduchá. Takřka každý z nás má v mrazáku nějaké ovoce (jahody, borůvky aj.), které lze dát do džbánu či jiné nádoby. Pak stačí jen přidat plátky citronu či limetky, trošku třtinového cukru, vodu z kohoutku, led a osvěžující nápoj máte během chvilky hotový.“
Na co bychom si měli při výrobě domácích limonád a bylinných odvarů dávat pozor?
„U výroby domácích limonád musíme dávat pozor, zda je ovoce čerstvé a nezkažené. U bylinek a odvarů je třeba vědět, co sbíráte, aby nedošlo k záměně a následné otravě. U každé bylinky je potřeba znát, k čemu slouží a její správné dávkování.“
VYZKOUŠEJTE DOMA:
Levandulová limonáda
POTŘEBUJETE:
✔ 250 ml vody pokojové teploty a 1 l vody vychlazené ✔ 200 g třtinového cukru ✔ 1 lžíci sušených levandulových květů ✔ 200 ml vymačkané šťávy z citronu
JAK NA TO:
1. Do hrnce nalijte 250 ml vody, přisypte cukr a levandulové květy.
2. Na mírném ohni přiveďte k varu a povařte 2 minuty. Nechte vychladnout.
3. Studenou směs přeceďte, přilijte citronovou šťávu a studenou vodu.
4. Podávejte s ledem.
NÁŠ TIP: Pokud je venku nevlídno, vyzkoušejte teplou variantu nápoje!
Okurková limonáda
POTŘEBUJETE:
✔ 1,5 l perlivé vody ✔ 1 salátovou okurku ✔ 2 lžíce třtinového cukru nebo medu ✔ 2 limetky, nejlépe v biokvalitě ✔ mátu
JAK NA TO:
1. Salátovou okurku oloupejte, nakrájejte na menší plátky a rozmixujte tyčovým mixérem.
2. K pyré přidejte půl litru perlivé vody, snítku máty a nechte 15 minut louhovat v chladničce.
3. Směs přeceďte, vymačkejte do ní šťávu z obou limetek, přidejte sladidlo a nařeďte zbytkem vychlazené neperlivé vody.
4. Podávejte s ledem.
NÁŠ TIP: Experimentujte s bylinkami! Místo máty můžete použít meduňku, heřmánek nebo rozmarýn.