Moderátorka Klára Doležalová (44): Jejím zákazníkem je i Voříšek!

Našla zřejmě zázračný lék! Klára Doležalová (44) není jen moderátorkou Zpráv na Primě, ale také úspěšnou farmářkou. V Chorvatsku rozjela byznys, který dokonce pomáhá druhým. S manželem Miodragem Maksimovičem (64) koupila na ostrově Šolta olivový háj a vyrábí domácí olej, o kterém tvrdí, že je přímo kouzelný. Vyrábí se tisíc let starou metodou a je prevencí proti různým onemocněním. Jak to funguje?
Olej jako prevence
„Náš domácí olej je všelék na tlak, trávení, proti rakovině, zabraňuje stárnutí, prostě zázrak,“ tvrdí Klára. A protože by se řada lékařů s jejím názorem léku na rakovinu jistě neshodla, uvádí vše moderátorka na pravou míru: „Lék na rakovinu nemám. Kdybych měla, tak ho rozdávám zdarma všem. Ale za to mám prevenci proti mnoha různým onemocněním, některé druhy rakoviny nevyjímaje.“ Sílu olivového oleje pocítila Doležalová již jako malá holčička. Má totiž kořeny v bývalé Jugoslávii, a její babička jej vnesla do rodiny prostřednictvím srbské kuchyně, do které neodmyslitelně patří. Se svým „pokladem“ byla rodina Kláry dokonce i na soutěži olivových olejů v New Yorku. „Samozřejmě jsme nevyhráli, ale mezinárodní komise zhodnotila náš olej podle velmi přísných kritérií a ocenila jej velmi pozitivně. Především ho uznala jako extra panenský, mimochodem čtyřicet procent vzorků úplně diskvalifikovali,“ svěřila.
Nemoc na vlastní kůži
Klára, která svůj olej doporučuje jako prevenci, dobře ví, o čem mluví. Před časem byla totiž sama nemocná. Trápila ji únava, neměla žádnou energii a nejhorší bylo, že ani doktoři netušili, co může být příčinou. Až na klinice se ukázalo, že je citlivá na lepek. „Ten test odhalil věci, o kterých jsem vůbec nevěděla, že mi nedělají dobře, a přitom jsem to jedla celý život,“ přiznala moderátorka. Po vyšetření se odhodlala k ráznému a nelehkému kroku. „Rozhodli jsme se s manželem, že lepek na půl roku vyhodíme z jídelníčku. Musím říct, že nám to hodně změnilo život. I když prvních čtrnáct dní po úplném vysazení jsem měla pocit, že umřu hlady! Přišlo mi, že nemůžu jíst nic,“ řekla Doležalová. A její snaha byla odměněná. „Když jsem si po roce nechala udělat test, zjistili, že už je u mě citlivost na lepek mnohem menší,“ vysvětlila s tím, že včasná diagnostika ji zachránila od nejhoršího. „Celkově jsem díky dietě splaskla, zhubla jsem šest kilo a cítím se mnohem lépe. Jím více masa a i zeleniny,“ vysvětlila s tím, že i když jí bylo nejhůř, na rodinné „tekuté zlato“ nikdy nedala dopustit. I proto ji těší, že díky němu může pomáhat druhým.
Celý článek čtěte v tištěném Aha! pro ženy číslo 36.