Krása, zdraví a imunita, aby pokožka zářila...

Kůže, která je největším orgánem těla a jejíž funkcí je mimo jiné ho chránit, umí dát jasně najevo, že je »uvnitř« něco v nepořádku. Na jejím stavu se tak rychle projeví i nedostatek vitaminů, minerálů a dalších potřebných látek. Proto je pro kvalitu pokožky stejně důležité jako používání kvalitních kosmetických přípravků také to, jak se stravujete a vůbec celkově staráte o své zdraví. Některé z důležitých »ingrediencí« nejen pro krásu vám představíme….
Vitamin A
Je nezbytný pro správný růst, zrak a imunitní systém, je také významným antioxidantem. Podporuje regeneraci pokožky a zlepšuje její prokrvení, přispívá ke správné tvorbě kožního mazu a je výbornou prevencí před ucpáváním pórů a tvorbě akné. Kromě toho zvyšuje přirozenou produkci kolagenu a elastinu, což pomáhá v boji proti předčasnému stárnutí.
Zdroje vitaminu A nebo betakarotenu, ze kterého si naše tělo „áčko“ vytvoří, jsou například zelená a žlutá zelenina, máslo, žloutek a ryby.
Vitaminy skupiny B
Je jich osm a každý z nich má určitý přínos pro lidský organismus, přičemž se jejich účinky vzájemně provází. Společně hrají důležitou roli při látkové výměně a pozitivně ovlivňují nervovou soustavu. Jsou nezbytné i pro zdravý růst kůže, podporují její regeneraci a prokrvení a působí proti jejímu předčasnému stárnutí.
Obsahují je rostlinné i živočišné potraviny, jako jsou kvasnice, luštěniny, ořechy, maso a vnitřnosti, vejce, mléko, listová zelenina či celozrnné výrobky.
Vitamin C
Je silným antioxidantem, přispívá k dobré funkci imunitního systému, díky čemuž chrání před nemocemi, snižuje míru vyčerpání a únavy, podporuje hojení ran a je nezbytný pro správné vstřebávání železa z potravy. Je důležitý při tvorbě kolagenu, který má pozitivní vliv na funkci krevních cév, kostí, chrupavek, dásní, kůže a zubů, působí protizánětlivě a podporuje regenerační procesy.
Obsahují ho například šípky, zelí, brokolice, černý rybíz, růžičková kapusta, ale i řada jiného ovoce a zeleniny.
Vápník
Je zodpovědný za tvrdost a pevnost našich kostí a zubů, které jsou zároveň jeho největší zásobárnou, když v organismu chybí. To znamená, že když je jeho příjem v potravě nedostatečný, uvolní se z kostí, později i zubů, což se negativně projeví na jejich zdraví. V pokožce má funkci tzv. regulátoru fyziologických funkcí a podporuje obnovu kožních buněk.
Významné množství vápníku obsahují chia semínka, parmazán, mořské řasy, brokolice či mák, lépe se však vstřebává zároveň s hořčíkem či zinkem, vitaminem K a D.
Železo
Je zásadní pro produkci proteinu hemoglobinu, který pomáhá červeným krvinkám rozvádět po těle kyslík. Jeho nedostatek způsobuje neobvyklou únavu, zadýchávání, bolesti hlavy, nepravidelný srdeční rytmus, bledost kůže, ale i častější infekce, horší hojení ran a problémy spojené se suchostí kůže.
Jeho největším zdrojem jsou maso, vnitřnosti, žloutek, luštěniny, obiloviny, třtinová melasa, z ovoce sušené meruňky.