5 tipů na skutečně zdravé svačinky, které navíc zasytí!

Ať už se snažíte zhubnout, nebo jste jen zastáncem zdravého životního stylu, neměli byste podceňovat důležitost svačin. Podle zásad zdravé výživy byste totiž měli jíst každé 2 až 4 hodiny. Úlohou svačin není pouze utišit hlad mezi jednotlivými hlavními jídly – slouží především k doplnění energie, mají vliv na spalování tuků a budování svalové hmoty. Přinášíme vám několik tipů na svačinku, která je zdravá a zároveň zasytí.
Ovocný salát s jogurtem
Ovoce se hodí zejména k dopolední svačině, protože obsahuje velké množství ovocných sacharidů, které vám dostatečně doplní energii. Navíc je tím nejlepším zdrojem vlákniny. Ke svačině většinou stačí samotné ovoce, pokud ale míváte velký pocit hladu, doplňte ho mléčným výrobkem. Nakrájejte svůj oblíbený druh a smíchejte s jogurtem, vykouzlíte tak rychlou, jednoduchou a chutnou svačinku. V létě využijte sezónní kousky, ideálně z domácí produkce, která má parametry bio kvality. Osvěžte se jahodami, borůvkami či malinami ze zahrádky.
Tvaroh se zeleninou
Tvaroh je ideální ke svačině v odpoledních hodinách, kdy je třeba tělo zásobovat potravinami bohatými na bílkoviny. Doplníte-li ho nakrájenou zeleninou, která mu dodá chuť, pak s ním získáte i potřebnou vlákninu. Zkuste do tvarohu přidat nakrájenou okurku, ředkvičky nebo červenou papriku. Jíst se má i očima a tyto barevné kombinace vás jistě navnadí. Tvaroh navíc obsahuje pořádnou dávku vápníku. A ten, jak známo, je nezbytnou stavební součástí kostí či zubů
Zeleninový salát s Cottage
Cottage patří do kategorie tvarohových sýrů. Je čerstvý, nevyzrálý a má podobu bílých hrudek se stopami syrovátky. Hlavně ale obsahuje mléčné bakterie, které jsou příznivé pro trávení. Zeleninu byste měli pravidelně konzumovat kvůli vysokému obsahu vlákniny, a pokud máte pocit, že samotná vás nezasytí, tak v kombinaci s tímto sýrem ano. Nastrouhejte si do něj netradičně třeba mrkev. Dochutit ho můžete také oblíbeným kořením (někomu stačí pro podpoření přirozené chuti sýra sůl, jiný dá na výraznější česnek nebo křen).
Ořechy byste měli do svého pravidelného jídelníčku zařadit nejen proto, že rychle zasytí, ale protože většina tuků v ořeších obsahuje vysoký podíl zdraví prospěšných nenasycených mastných kyselin. Ty jsou důležitým pomocníkem v boji proti kardiovaskulárním chorobám a dalším civilizačním onemocněním. Dále pak v sobě mají bílkoviny, vlákninu a vybrané druhy i různé minerální látky a vitamíny. Avšak s ohledem na vysoký podíl tuku byste ořechy měli zobat s mírou, tedy 30 až 50 gramů denně, což odpovídá přibližně jedné hrsti.
Mléčná rýže
Stále oblíbenější variantu svačinky představuje mléčná rýže. Jen za tento rok vzrostla její konzumace o téměř 30 %, přičemž tento trend pořád posiluje, a z mléčné rýže se tak stává opravdový fenomén dnešní doby. Nejen, že zažene hlad mezi jednotlivými hlavními jídly, ale také doplní energii během dne, pozitivně ovlivní spalování tuků a budování svalové hmoty. Během pracovního týdne jistě oceníte hotovou mléčnou rýži v praktickém balení do kabelky. Široký výběr příchutí nabízí například Müller Riso. Vyzkoušet můžete mléčnou rýži s pistáciemi, čokoládou nebo jahodami. Kelímek stačí jen otevřít a prostě si pochutnat.