Okurky mnoha podob...

Okurky a melouny patří k plodům, bez kterých není léto létem! Mají vysoký obsah vody, ale minimum tuků, tudíž platí za nízkokalorické pochoutky. Najdete v nich také různé vitaminy, minerály a další tělu prospěšné látky. Využijete je nejen jako osvěžující přílohu či lehkou svačinku, ale můžou být i plnohodnotným jídlem, navíc chutnají na sladko i na slano. Jejich dalším významným plusem je příznivý vliv na zdraví a krásu, což z nich dělá superpotravinu, která prostě nemůže chybět v jídelníčku.
Základní druhy okurek jsou dva, a to okurky polní (nakládačky) a okurky salátové. K první skupině patří plody menšího vzrůstu s drsnější slupkou, která se neloupe. Jsou určené k přímé konzumaci, některé se také s oblibou nakládají do sladkokyselého nálevu a zavařují do sklenic. Oproti tomu »salátovky« nebo hadovky jsou větší a mají hladkou slupku. Nejčastěji se používají do salátů nebo jako součást oblohy. Množství odrůd okurek je ve skutečnosti ale velmi rozsáhlé, plody liší se nejen velikostí, váhou a vzhledem slupky, ale i chutí, a koneckonců i náročností na pěstování. Za zmínku určitě stojí, že v české listině povolených odrůd je zapsáno přes 50 odrůd okurek nakládaček a přes 30 odrůd okurek salátovek.
Jak si správně vybrat
· Je-li cílem vašeho nákupu vodní meloun, v první řadě hledejte pevný, těžký a souměrný kus, jehož slupka je celistvá, bez prohlubní a výrazného poškození. Malé vady na kráse v podobě drobných šrámů nevadí, zato výrazné rýhy ano. Dalším znamením zralosti je vyschlá stopka, která se začíná stáčet, nicméně většina melounů v obchodě už ji nemá. Žluté místo na jedné straně nevadí, tam se plod dotýkal země, a čím je tmavší, tím lépe. Jakmile si vyberete pohledem, jemně ho zmáčkněte na opačné straně proti stonku. Pokud je měkký, ruce pryč, už má nejlepší období za sebou. Nakonec na něj zkuste na něj poklepat, pokud bude mít plný, zvonivý zvuk znamená to, že je to ten »pravý«.
· U cukrových melounů jděte po čichu. Hlavní indikátor, že jsou akorát, je totiž jejich charakteristické výrazné a příjemné aroma. Dalším ukazatelem je popraskaná slupka kolem stopky a tzv. sugar spots, malé černé tečky, které se na povrchu vytvoří při ideální zralosti. V neposlední řadě není od věci, osahat si ho – měl by být pevný a jakoby pružný.
· Okurky se dají poměrně dobře vybírat podle vzhledu. Mají-li jasně zelenou barvu, žádné potlučení a poškozená místa, zkuste je opatrně prohmatat, a to i u stopky a na konci. Zvlášť, jsou-li plody zabalené v igelitu, nemusí být změknutí zřetelné na první pohled ani dotek. Vybírejte kusy pevné a spíš tvrdší, pokud na omak pruží, není to zrovna ideální.
Jsou i zdravé
Jak melouny, ať vodní či cukrové, tak okurky obsahují kromě velkého množství vody, také mnoho zdraví prospěšných látek. V melounech se skrývají například karoteny, které se látkovou přeměnou mění na vitamin A, dále vitaminy B6, B3 a C, kyselina listová, železo, mangan, draslík či antioxidant lykopen. V okurkách se zase nacházejí vitaminy C a K, některé vitaminy z řady B, z minerálních látek pak třeba síra, mangan, fosfor, vápník či bór. Oba druhy zeleniny mají na organismus podobné ozdravné účinky, není tedy od věci konzumovat je společně. A co všechno umí? Jsou skvělými pomocníky při pročištění a odkyselení organismu, díky čemuž příznivě ovlivňují celý vylučovací systém a jsou významnou prevencí ledvinových potíží a onemocnění jater. Kromě toho jsou bohaté na vlákninu, která podporuje správné trávení a čistí střeva, odedávna je jim také připisovaný kladný vliv na srdce, cévy a celý krevní oběh. Výživoví odborníci je často spojují s lepší psychickou činností a doporučují je při stresu a nespavosti.
Vylepší postavu i pleť - Nejen o tom, ale i recepty najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 32.