Masopustní recepty: Hrachovka se slaninou
POTŘEBUJETE:
1,5 l kuřecího nebo hovězího vývaru
500 g mraženého hrášku
150 ml zakysané smetany
2 lžičky majoránky
1 lžičku soli
1 cibuli
3 stroužky česneku
3 lžíce hladké mouky
špetku pepře
100 g anglické slaniny
4 – 5 rohlíků
20 g másla
Cibuli a česnek nasekáme najemno, lehce osmahneme na másle dozlatova, přidáme mouku a opět trochu osmahneme za stálého míchání. Poté přidáme vývar, a jakmile začne probublávat, necháme 15 minut vařit. Pak přidáme hrášek, majoránku, sůl a pepř a necháme vařit ještě 5 minut. Vše rozmixujeme dohladka, přidáme smetanu a dalších 5 minut vaříme na mírném ohni za občasného míchání. Pečivo a anglickou slaninu nakrájíme na kostičky a osmažíme na másle. Použijeme na dozdobení polévky.
Více receptů najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 7.