Zákusky nejen na Svatého Martina: Karamelové větrníky...
Přemýšlíte, čím rodinu překvapit na svátek svatého Martina? Nebo hledáte inspiraci, čím pohostit návštěvu? Tradiční zákusky nikdy nezklamou, zvlášť pokud budou poctivé, domácí. Přinášíme vám 11 skvělých receptů na dobroty, které budou ozdobou vaší sváteční tabule.
POTŘEBUJETE: 250 ml mléka, sůl, 90 g másla, 140 g hrubé mouky, 3 vejce, 1 žloutek
Na krém: 250 ml plnotučného mléka, 1 vanilkový lusk, 75 g krupicového cukru, 3 žloutky, 50 g hladké mouky
Na šlehačku: 350 ml smetany ke šlehání, 150 g cukru,
Na polevu: 180 g moučkového cukru, 3 lžíce vody
POSTUP: Do mléka v hrnci dáme špetku soli, přidáme máslo a společně přivedeme k varu. Pak přisypeme mouku, zmírníme plamen a za stálého míchání uděláme odpalované těsto, které se nepřichytává na stěny hrnce. Odstavíme, necháme vychladnout a postupně všleháme vejce a žloutek, až vznikne hladké těsto. Cukrářským sáčkem stříkáme na plech s pečicím papírem menší hromádky. Plech vložíme do vyhřáté trouby na 180 °C a pečeme asi 15 minut. Troubu neotvíráme, aby těsto nespadlo. Na krém zahřejeme mléko s vnitřkem vanilky (nesmí se vařit). Žloutky ušleháme s cukrem, přidáme mouku a pak směs vmícháme do mléka. Necháme zhoustnout za stálého šlehání. Krém necháme zchladnout a pak vychladit do lednice. V kastrůlku necháme nasucho zkaramelizovat cukr, pak ho zalijeme 150 ml ohřáté smetany. Povaříme, až se karamel rozpustí. Necháme vychladnout a vmícháme do ušlehané zbylé šlehačky. Upečené větrníky necháme vychladnout, rozkrojíme a slepujeme krémem a karamelovou šlehačkou. Kdo chce, může ještě vrchní část větrníku předem polít karamelovou polevou: z čtvrtiny moučkového cukru připravíme nasucho karamel, který zalijeme vodou a povaříme za stálého míchání. Horký karamel vlijeme do zbylého cukru a vymícháme hladkou polevu.
DALŠÍ CHUTNÉ ZÁKUSKY SI UPEČTĚ PODLE RECEPTŮ V TIŠTĚNÉM AHA! PRO ŽENY.