Vaříme cvalem s Michalem: Šéfkuchař Michal se inspiroval v kuchyni našich prababiček a připravil škvarkové placky!
Naši předkové velmi dobře věděli, co je dobré. A vůbec nešlo nějaké složité recepty se vzácnými surovinami. Z obyčejných škvarků naše prababičky či babičky dokázaly vykouzlit hotovou pochoutku. Staročeský recept vám doporučuje i šéfkuchař Michal, který na škvarky použil špek. Vyzkoušejte jeho recept. Placky vám zachutnají studené i teplé, samostatně i jako příloha k masu.
POTŘEBUJETE:
✔ 2 lžičky cukru
✔ 300 ml mléka
✔ 1 kg hladké mouky
✔ 2 vejce
✔ 400 g špeku
✔ 3 cibule
✔ 5 stroužků česneku
✔ sůl
✔ mletý pepř
✔ tymián
JAK NA TO:
1. Špek nakrájíme na kostičky, stejně tak oloupanou cibuli a česnek.
2. Kostičky špeku dáme na rozehřátou pánev a vyškvaříme.
3. Přidáme cibuli a česnek a restujeme dozlatohněda.
4. Z droždí, trochy vlažného mléka, cukru a 4 lžic mouky necháme vzejít kvásek. Do zbylé mouky v míse rozklepneme vejce.

5. Přidáme kvásek, zbylé mléko, sůl a mletý pepř. Začneme zpracovávat těsto.
6. Vmícháme škvarkovou směs a nasekané lístky tymiánu.
7. Vypracujeme tuhé těsto, které rozválíme.
8. Vykrajovátkem nebo skleničkou vykrájíme placky, které pečeme na plechu s pečicím papírem v troubě vyhřáté na 180 °C dozlatova.
