Tip z jarní přírody: Pampeliškové víno!

Pokud máte rádi ovocná vína, pak vás určitě nadchne i víno bylinkové. Připravila ho naše čtenářka Jitka ze Strakonic, která se s námi také podělila o recept.
POTŘEBUJETE:
✔ 1 l pampeliškových květů
✔ 4,5 l vody
✔ 1,5 kg cukru
✔ 2 citrony
✔ 2 pomeranče
✔ 40 g droždí
JAK NA TO:
1. Květy spaříme ve 2,5 l vody a necháme odstát 24 hodin. Poté vyluhovanou vodu z pampelišek nalijeme do 5litrové lahve.
2. Mezitím svaříme 2 l vody s cukrem a po vychladnutí smícháme s vodou z pampelišek. Citrony a pomeranče oloupeme, zbavíme jader a nakrájíme na kolečka. Přidáme k pampeliškové vodě a přisypeme droždí.
3. Zazátkujeme kvasnou zátkou a necháme 6 týdnů kvasit. Až pomeranče a citrony klesnou ke dnu, můžeme víno stočit do lahví.