Návod, jak si vypěstovat doma avokádo - Rovnou z pecky!
Avokádo. Ovoce plné zdravých tuků, kterému propadl prakticky celý svět. Už dávno se z něj nedělá jen guacamole, avokádo je nedílnou součástí mnoha dalších pokrmů, kterým dodá tu správnou chuť. A vy si jej můžete zkusit vypěstovat z pohodlí domova.
Co to je
Nazývá se také Persea americana a pochází ze Střední a Jižní Ameriky a není to žádný nováček na trhu. Existují důkazy, že se poprvé začalo pěstovat v Mexiku kolem roku 5000 před naším letopočtem. Později bylo toto ovoce přivezeno do dalších částí světa, kde je dnes běžnou potravinou v mnoha domácnostech.
V čem je zdravé
Důvodů, proč byste měli do svého jídelníčku zařadit avokádo, je hned několik. Jedním z nich je například fakt, že je bohatým zdrojem zdravých tuků a esenciálních mastných kyselin. Kromě toho obsahuje bezpočet vitaminů, jako například vitamin C, vitamin B5 nebo vitamin B9. V avokádu ale najdete také spoustu blahodárných minerálů, jako například draslík, hořčík nebo mangan. Toto ovoce má více draslíku než banány, který pomáhá udržovat zdravé srdce a rovnováhu tekutin v těle. Pomáhá také posilovat imunitní systém a bojovat proti zánětům, protože má antioxidační vlastnosti.
Jak ho pěstovat
Avokádo potřebuje dostatek tepla, slunce a vláhy. Máte-li rádi výzvy a dostatek trpělivosti, můžete si vypěstovat avokádovník z kousku zakoupeného na foodora MARKET a pustit se do práce. Než vám kurýr do třiceti minut toto božské ovoce přiveze, stihnete si tak akorát připravit vše potřebné. Potřebovat budete čistou a osušenou pecku z avokáda, sklenici s vodou, nůž, tři špejle a špetku trpělivosti.
Návod krok za krokem najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 35.