Květiny jsou nejen krásné, ale i mnohé jedlé - Denivka
Řada květin má nejen krásné květy, které oblažují naše oči, ale jsou také jedlé. Ač by to třeba nikdo neřekl, mnohé jsou velmi chutné. A když dodáme, že jejich konzumace je zdraví prospěšná, nezbývá, než je zkusit zařadit do jídelníčku. Designérka Martina dnes doporučuje denivky.
Bonus pro zdraví
Krásné, chutné a zdravé. Denivky obsahují řadu vitaminů, především C, karotenoidy a mají antioxidačními účinky. Nejčastěji jsou konzumovány květy, protože jsou velmi šťavnaté a intenzivně voní. Květ žluté denivky chutná po jasmínu, oranžové jsou mírně navinulé. Květy denivek se dají sníst nejen syrové, ale také se tepelně upravují, kdy se často plní rozličnými náplněmi, nebo se také suší. Používají se hojně v asijské kuchyni, zejména při přípravě polévek. Sníst se ale dá v podstatě celá rostlina. Můžete si dopřát mladé listy do salátů, poupata i hlízy.
Svačina s denivkou
Vyrobte si oblíbenou pomazánku, rozkrojte čerstvé pečivo, namažte pomazánkou a ozdobte květy a poupaty denivky. O zdravou svačinu je postaráno.
Více nápadů najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 31.