Léto ve skle - Domácí zavařenina
Pokud nemáte vlastní úrodu, nakupte ovoce na trhu a pusťte se do zavařování. Hodit by se vám mohl následující tip, jak vyšperkovat sklenici s marmeládou. Tahle dobrota poslouží i jako malá pozornost pro někoho, koho máte rádi. Nebo si ji vychutnejte při nedělní snídani, v kombinaci s čerstvým pečivem, máslem a šálkem kávy.
POTŘEBUJETE: barevná metráž, režný provázek, přírodní papír, nůžky, lepidlo, černý popisovač
* Na látku předkreslíme kolečko cca o 2 cm větší, než je víčko od sklenice, a vystřihneme ho.
* Přiložíme na víčko a omotáme režným provázkem dokola.
* Na přírodní papír si překreslíme tvar budoucí etikety a vystřihneme.
* Etiketu popíšeme a lepidlem připevníme na sklenici.
Meruňková rychlovka
POTŘEBUJETE: 4 kg hodně zralých meruněk, 1 kg cukru, Gelfix Extra 3:1
Meruňky vypeckujeme. Pokud jsou hodně zralé, nemusíme krájet, jsou-li tvrdší, nakrájíme je na kousky a dáme do hrnce, přivedeme k varu. Připravíme si do hrnečku 2 lžíce cukru promíchané se směsí v prášku na přípravu marmelád a nasypeme pomalu za stálého míchání do vařící se směsi. Povaříme 1 až 2 minuty, pak vsypeme zbytek cukru, rozmícháme a znovu přivedeme k varu. Povaříme 15 minut, stále mícháme, odstavíme a plníme do připravených sklenic. Uzavřeme je víčkem, otočíme dnem vzhůru na 2 minuty a poté je otočíme zpět.
Více nápadů najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 35.