Jak i v zimě pěstovat čerstvé bylinky? Za oknem...
Taky vám chybí vůně a chuť čerstvých bylinek? Čas na jejich venkovní výsev teprve přijde. Pokud však nechcete s pěstováním čekat až na jaro, zkuste si založit vlastní bylinkovou zahrádku hezky doma. Takové zákoutí se totiž vejde i do těch nejmenších prostorů. Tady je pár dobrých tipů!
Ochutí nejen jídlo
Není nad to, když si můžeme čerstvě utrženými bylinkami ochutit náš oblíbený pokrm. Využijeme je rovněž jako přísadu do salátů, dají se z nich připravit lahodné léčivé čaje. Někdy ale postačí si jen tak na pohodu byliny nasušit a provonět si jimi domácnost.
Jaké jsou vhodné?
* Bazalka, pažitka, petrželka, oregano, tymián, koriandr, majoránka, máta či meduňka…
* Právě výše jemnované bylinky se nejčastěji vyskytují v zimních domácích bylinkových zahrádkách. „Možností je mnohem víc. Před výběrem je ale důležité zjistit, co které rostlině při jejím pěstování vyhovuje,“ říká Daniel Brychta z Hornbachu. Při výsevu je tedy třeba myslet na místo, kde bude pěstována, ideálně s dostatkem světla.
Zásady pěstování
* Bylinky pěstované doma mají větší nároky než ty na záhonu. Zálivka má být častější, ale není vhodné je příliš přelívat. „Je ale dobré se řídit pravidlem často, ale méně,“ upřesňuje Brychta a doplňuje: „Vespod nádoby můžeme vytvořit vrstvu z hrubšího písku nebo štěrku. To zajistí dostatek vzduchu pro kořeny a zabrání trvalému podmáčení.“
*A jak je to s výživou? Na pěstování bylinek pro doma se hodí vhodný a kvalitní substrát s přídavkem rašeliny. Zemina by měla být dobře propustná a bohatší na živiny než při pěstování na záhonech. „Bylinky pravidelně sklízíme, nejlépe těsně před jejich použitím. Odstřiháváme vždy celé výhonky, nikoliv samotné listy,“ doporučuje dále odborník.
Samozavlažovací nádoby? O těch se dozvíte v tištěném Aha! pro ženy číslo 5.