10 tipů, jak si uspořádat kuchyň, aby se v ní pohodlně nejen vařilo...

Ne každý si může dovolit mít kuchyň, potažmo celý byt, luxusních rozměrů. Pravdou však je, že i z menšího prostoru lze vytěžit maximum úložných prostor i funkcí nezbytných pro každodenní provoz. Jak tedy kuchyňku jak klícku nafouknout? Spolu s odborníky poradíme pár tipů, jak na to.
1. Skříně až do stropu
Kde v malé kuchyni hledat úložné prostory? Využijte skříňové systémy až ke stropu. Ve starších zástavbách bývají stropy vysoké klidně i k 4 metrům, takže se místa nabízí dostatek. Do vyšších skříněk uložte třeba mixéry, velké hrnce a další nádobí, které nepoužíváte denně.
2. Nábytek na míru
Kuchyňský nábytek na míru je v tomto případě ideálem. Každopádně si ale ověřte, zda se každá zásuvka otevře do úplného výsuvu nebo zda horní dvířka skříňky nenarazí na stropní světlo apod. Vzdálenosti na malé ploše nejsou velké, takže je snadné udělat chybu, proto pokud si nejste jisti, využijte služeb projektanta.
3.Věstavět, uložit…
Lednička standardní velikosti či volně stojící sporák s troubou nejsou do malé kuchyně vhodné. Využijte co nejvíce vestavěných prvků, které spotřebiče schovají a budou tak součástí nábytkového systému. Vestavěná trouba ve výšce pultu bude vypadat úhledně, plánujete-li zabudovanou mikrovlnku, umístěte ji nad pracovní desku.
4. Kuchyňský ostrůvek
Ani na malém prostoru se nemusíte zříkat kuchyňského ostrůvku. Vždyť se může stát další pracovní deskou i jídelním stolem zároveň. „Pokud pod něj ukryjete zásuvky či skříňky, získáte další úložný prostor, například pro každodenní nádobí a příbory. Pokud je kuchyň otevřená do obýváku, vytvoří ostrov navíc dojem oddělení prostor,“ říká Kamil Dunaj ze společnosti Getberg.
5. Pro hladké vaření
Při přípravě jídla konáte stále se opakující pohyby. Pohybujete se mezi lednicí a skříňkami, dřezem a odpadkovým košem, varnou deskou a troubou. Je dobré mít vše uspořádané tak, aby celý proces probíhal hladce. Důležité je, aby mezi nimi byla pracovní deska, kde mohou produkty počkat před další přípravou.
6. Parapet či police
Jak ještě rozšířit pracovní desku či úložné prostory? Má-li kuchyňka okno, může být parapet rozšířením pracovní desky nebo místem pro uložení věcí, které byste rádi vystavili. Police se zase dají umístit nad jídelní stůl u zdi. Uzavřené skryjí předměty, které nepoužíváte často, na otevřené si vystavíte třeba dózy se svojí oblíbenou kávou.
7. Praktické šuplíky
Co se skrývá ve vašich hlubokých spodních skřínkách? Díky zásuvkám s plným výsuvem je stačí vytáhnout a hned vidíte jejich obsah. Při navrhování kuchyně možná budete chtít vzít v úvahu různé výšky zásuvek: výšky pro hrnce nebo sklenice by měly být vyšší. Pokud však jde o ty, které jsou určeny pro příbory nebo talíře, je lepší mít jich více, ale měly by být mělké.
8. Menší spotřebiče
Pokud není vaření zrovna vaše hobby, postačí vám varná deska se dvěma hořáky. Totéž platí pro myčku, existuje i alternativa s užší šířkou nebo tzv. stolní myčka. Nepodceňujte ani chladničku pod pultem. Nejnovější modely vypadají menší, než ve skutečnosti jsou a mohou uložit docela značné množství potravin.
9. Osvětlené zóny
Malé kuchyňské kouty bývají součástí obývacího prostoru. Měly by tedy ladit se zbytkem místnosti. Důležitou úlohu hrají i správně vybraná svítidla. Nejlepší je řádně osvětlit jednotlivé zóny v kuchyni: umístit světla nad pracovní desku, nad ostrůvek, jídelní stůl aj. Reflektory pak osvětlí to, co potřebujete, a skryjí to, co ukázat nechcete.
10. Barva a materiály
Kuchyň spojená s obývákem by s ním měla být v souladu, i co se týká barevnosti a výběru materiálů. „Skříně, které sahají až ke stropu, mohou vypadat těžce, pokud barva jejich předních částí kontrastuje s barvou stěny. Nejbezpečnější volbou je proto tlumený odstín, říká Lucie Hronová ze společnosti Amirro. Kuchyňský obklad bude působit jemněji také v jednobarevných odstínech, použít můžete například stěrku, která je omyvatelná, nebo elegantní sklo.