Pivní koláč: Bezmasé zpestření od Jitky ze Strakonic!
Nemáte rádi sladké? Upečte si pivní koláč podle Jitky ze Strakonic!
POTŘEBUJETE:
✔ 800 g hladké mouky
✔ 80 ml olivového oleje
✔ 6 g sušeného droždí
✔ 10 g cukru
✔ sůl
✔ 400 ml světlého piva
✔ 100 ml vody.
Na náplň:
✔ 200 g červené řepy
✔ 200 g brambor
✔ 100 g balkánského sýra
✔ olivový olej
✔ hrst tymiánu (čerstvý nebo sušený)
JAK NA TO:
1. Do mísy vsypeme polovinu mouky, osolíme a vlijeme olivový olej. Přidám vzešlý kvásek. Postupně zapracujeme vlažné pivo, vlažnou vodu dle potřeby a druhou polovinu mouky, až vznikne hladké nelepivé těsto. Necháme ho pod utěrkou hodinu kynout.
2. Vykynuté těsto rozválíme na tenký plát a vyložíme jím vymazanou formu. Brambory a řepu očistíme a nakrájíme na tenké plátky a rozložíme na těsto. Pak koláč posypeme rozdrobeným sýrem, okraje přehneme ke středu, pokapeme olejem, osolíme a posypeme lístky tymiánu.
3. Koláč pečeme na 220 °C asi 15 minut a podáváme.